EU: Nastavak saradnje sa SAD-om na čelu s Trumpom

Italijanski šef diplomatije Gentiloni smatra da do Trumpove inauguracija Evropa ima dosta problema (EPA)

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su partneri i nastavit će biti partneri, izjavila je u Briselu visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

“Postoji jedinstvo među svim članicama EU-a o potrebi nastavka rada na jačanju transatlantskih odnosa”, rekla je Mogherini novinarima poslije neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, na kojoj su razmijenjeni stavovi o daljem putu u odnosima između EU-a i SAD-a poslije izbora Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika.

“Radujemo se saradnji, veoma snažnom partnerstvu sa sljedećom administracijom u SAD-u. Odlučili smo zajedno da sarađujemo sa dolazećom administracijom, i to od samog početka tranzicije. Nije na nama već na budućoj američkoj administraciji da definira svoj stav”, istakla je Mogherini.

‘Vlastiti problemi’

Ministri u Briselu složili su se da će morati sačekati kako bi vidjeli kakve će poteze novoizabrani predsjednik SAD-a povući u narednim sedmicama, kao i da je neophodno raditi na jačanju evropske uloge u svjetskim pitanjima sve dok budući transatlantski odnosi ne postanu jasniji, javlja AP.

Oni su istakli važnost poštovanja izbora američkih glasača i uspostavljanja kontakta sa Trumpovim prijelaznim timom.

“Razgovori se sada odnose na to kako EU može ojačati svoj glas u svijetu”, rekao je belgijski ministar Didier Reynders.

Reynders je demantirao da je ovo bio hitan sastanak, kao i tvrdnje da je Evropa zbunjena.

“Bizarno bi bilo da se širom svijeta govori o američkim izborima, a da to ne rade ministri vanjskih poslova”, rekao je on.

Šef diplomatije Italije Paolo Gentiloni je napomenuo da Trump preuzima funkciju u januaru, i da Evropa “dotad ima dosta toga na tanjiru”, kao što su izbjeglice i ekonomska pitanja.

“Evropa bi trebalo da se brine za vlastite probleme, a ne da se brine šta se dešava na drugoj strani Atlantika”, naglasio je Gentiloni.

Jačanje jedinstva

Mogherini je navela da je “neophodno ojačati evropsko jedinstvo o ključnim pitanjima koja će dobiti još više na značaju u narednim mjesecima”, javlja Tanjug.

“Trenutno ne možemo priuštiti sebi stav da čekamo, jer svijet ide dalje, krize se nastavljaju”, kazala je Mogherini.

Sastanak u Briselu održan je na poziv Mogherini.

Bilo je planirano da ministri održe redovan mjesečni sastanak u Briselu u ponedjeljak, u čijem fokusu je trebala biti Turska, ali neočekivana Trumpova pobjeda izazvala je zabrinutost u Evropi.

Izvor: Agencije