EU ne priznaje izraelsku okupaciju Golana

Izrael od rata u junu 1967. okupira 1.200 kvadratnih kilometara Golana (EPA)

Evropska unija je podsjetila da ne priznaje izraelsku okupaciju visoravni Golan bez obzira na izjave premijera Benjamina Netanyahua prema kojima će pripojeni sirijski dio Golana ostati “zauvijek pod izraelskom vlasti”.

“EU priznaje Izrael unutar njegovih granica od prije 1967. bez obzira na zahtjeve izraelske vlade nad drugim predjelima, sve do zaključenja konačnog rješenja”, rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

“Radi se o zajedničkom stajalištu koje su potvrdili Evropska unija i države članice”, dodala je Mogherini prije sastanka međunarodnih donatora za podršku palestinskoj ekonomiji u Briselu.

Izrael od rata u junu 1967. okupira 1.200 kvadratnih kilometara Golana, sjeveroistočno od Izraela, čije pripojenje 1981. međunarodna zajednica nije nikada priznala, dok gotovo 510 kvadratnih kilometara ostaje pod sirijskom kontrolom, prenosi Hina.

Netanyahu je u nedjelju izjavio da će pripojeni dio Golana ostati zauvijek u rukama Izraela. Tu izjavu su osudili Arapska liga i Sirija.

Nepopustljivi Netanyahu

Netanyahu je više puta isključio mogućnost povratka na granice od prije juna 1967. godine, što traže Palestinci.

Granični spor bi trebao biti riješen u sklopu konačnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Osudivši nedavne “neprihvatljive epizode nasilja”, posebno u Jerusalemu i Hebronu, Mogherini je pozvala na hitnu obnovu izgleda za mir.

“Razvoj stanja na terenu, uključujući i širenje nasiljja, predstavlja temeljnu osnovnu prepreku za rješenje dvije države, izraelske i palestinske i prepreku za palestinski ekonomski razvoj”, istaknula je visoka predstavnica.

Ona je “ekonomski, politički i društveno, zabrinjavajućim” nazvala stanje u Gazi pod izraelskom blokadom od 2006.

Zaključila je da se blokada mora prekinuti, ali dodala istovremenu potrebu odgovora na legitimna izraelska strahovanja za sigurnost.

Izvor: Agencije