EU nema dokaza za sankcije Hezbollahu

U prošlogodišnjem napadu na autobus je poginulo šestero ljudi (AFP)

Evropska unija (EU) razmotrit će uvođenje sankcija libanskoj organizaciji Hezbollah, ali još uvijek nema dovoljno dokaza za njene aktivnosti u Evropi da bi se donijela ta odluka, saopćila je Evropska komisija.

Bugarska je prošli mjesec navela Hezbollah kao skupinu umiješanu u prošlogodišnji bombaški napad u  ljetovalištu Burgas u kojem je poginulo pet Izraelaca, vršeći pritisak na EU da nešto poduzme, prenosi Hina.

Izrael je, također, krenuo s lobiranjem u Briselu i Parizu, pozivajući evropske vlade da se ugledaju na Sjedinjene Američke Države i stave Hezbollah na listu terorističkih organizacija i uvedu finansijske sankcije.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je kazao da se istraga u Bugarskoj privodi kraju i pozvao u pomoć libansku Vladu.

“Sudski proces će pokazati da li bismo trebali donijeti političke odluke. Ne možemo unaprijed odlučiti. Jednom kada počinitelji napada u Bugarskoj budu poznati možemo razmotriti stavljanje (Hezbollaha) na listu”, rekao je Barroso.

Pomoć u istrazi

Mnoge evropske zemlje smatraju da bi uvođenje sankcija Hezbollahu destabiliziralo Vladu u Bejrutu i pridonijelo dodatnim napetostima na Bliskom istoku.

Ranije ovog mjeseca Bugarska je zatražila pomoć od Australije, Kanade, Izraela i Libana za pomoć u istrazi o prošlogodišnjem bombaškom napadu na autobus u kojem je poginulo šestero ljudi, saopćili su zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov je kazao da je zahtjev upućen i Libanu, gdje žive dvojica navodnih saučesnika osumnjičenog bombaša.

Cvetanov je ranije rekao novinarima da bombaš koji je ubio petero izraelskih turista i njihovog bugarskog vozača nije planirao umrijeti u napadu izvedenom na aerodromu u Burgasu prošlog jula.

Bugarska je navela da su dva identificirana saučesnika državljani Australije i Kanade.

Izrael je, također, okrivio Iran i Hezbollah. Iran je odbacio tvrdnje Izraela, a Hezbollah osudio Izrael zbog “međunarodne kampanje” protiv njega, ne osvrnuvši se na navode o bombaškom napadu.

Izvori: Al Jazeera i agencije