Merkel: Ako Turska uvede smrtnu kaznu, ne može u EU

Hapšenja i otpuštanja u Turskoj daju mnogo razloga za brigu, poručeno je iz ureda kancelarke Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da se država koju vodi ne može pridružiti Europskoj uniji ako ponovno uvede smrtnu kaznu.

“Kancelarka je također pozvala predsjednika Erdogana da se vlasti pridržavaju načela vladavine prava u odgovoru države [na pokušaj vojnog udara]. Val uhićenja i otpuštanja daju mnogo razloga za brigu”, poručeno je iz ureda kancelarke Merkel.

I glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert ranije je na konferenciji za novinare rekao kako Njemačka i EU “kategorički odbacuju smrtnu kaznu”.

“Zemlja koja ima smrtnu kaznu ne može biti član Europske unije i uvođenje smrtne kazne u Turskoj značilo kraj pristupnih pregovora”, rekao je Seibert.

Ukinuli smrtnu kaznu 2004. godine

Prethodno je i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio da bi eventualno uvođenje smrtne kazne u Turskoj, a nakon neuspjelog vojnog udara, ugrozilo napore u pridruživanju te države Europskoj uniji.

“Ponovno uvođenje smrtne kazne bi spriječilo uspješne pregovore [Turske] za ulazak u EU “, rekao je Steinmeier novinarima u Bruxellesu.

Po njegovom mišljenju, Turska se prema odgovornima za pokušaj puča mora ponašati u skladu s vladavinom prava.

Ubrzo je odgovorio turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekavši kako “Turska nikad neće odustati od postignuća građanske demokracije i vladavine prava”.

Turska je odlučila ukinuti smrtnu kaznu 2004. godine, čime je otvorila pregovore za ulazak u EU naredne godine. Pregovori su od tada vrlo slabo napredovali.

EU protiv smrtne kazne

Događaji u Turskoj dominiraju sastankom Vijeća ministara vanjskih poslova koji se u ponedjeljak održava u Bruxellesu.

Neki od europskih ministara oštro su osudili masovna hapšenja, ali i ideju ponovnog uvođenja smrtne kazne.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini upozorila je da je neophodno zaštititi legitimne institucije u Turskoj, kao i principe demokracije.

“Bit ću jasna u dvije stvari. Prva je – nijedna zemlja neće postati članica ukoliko uvede smrtnu kaznu. To je jasno kao dan. Druga stvar – Turska je dio, važan dio Vijeća Europe i obavezna je, ako želi ostati članica, poštivati prava koja su propisana, a ti propisi su također jasni kad je riječ o smrtnoj kazni”, rekla je Mogherini.

Hahnova zabrinutost

I ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz neprihvatljivim smatra da Turska ponovo uvede smrtnu kaznu.

“Ne smije biti neosnovanih akcija čišćenja, nikakve kaznene mjere izvan zakonodavnog okvira i pravosuđa. Državna vlast se mora obavljati na osnovu zakona i ljudska prava moraju biti zaštićena. Sve drugo je samovolja i nepravda”, kazao je Kurz.

Europski povjerenik za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johannes Hahn izjavio je kako je brzo otpuštanje sudaca i drugih osumnjičenih za zavjeru protiv turske Vlade, a poslije neuspjelog pokušaja puča, znak da je Vlada unaprijed pripremila tu listu.

“U najmanju ruku izgleda kao da je nešto unaprijed pripremljeno. Popisi su dostupni, što pokazuje da su pripremljeni kako bi se u određenom trenutku iskoristili… Veoma sam zabrinut. Upravo smo se toga i plašili”, rekao je Hahn, prenosi Reuters.

SAD traži formalan zahtjev

Američki državni tajnik John Kerry prethodno je potvrdio da SAD nije primio nikakav službeni zahtjev za izručenje Fetullaha Gulena, kojeg vlasti u Turskoj optužuju da je organizirao pokušaj vojnog udara.

“Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u svojim izjavama prethodnih dana pozivao SAD da izruči Gulena Turskoj. Jasno sam rekao ministru vanjskih poslova Turske da postoji striktan proces i formalni zahtjev za izručenje nekoga. To mora proći propisanu proceduru.

Imamo standard u našem pravnom sustavu i molim ministra vanjskih poslova Turske da, kakav god zahtjev ima, neka taj zahtjev pošalje u okviru pravila”, rekao je Kerry, koji se također nalazi u Bruxellesu.

Izvor: Agencije