EU nudi Britancima ograničeno pravo boravka

Ranije je navedeno kako će Britanija morati i dalje plaćati dugoročne programe EU-a najmanje do 2020. (Arhiva)

Evropska unija je objavila prijedlog prema kome bi Britanci, koji žive na njenoj teritoriji, kada Britanija bude napustila Uniju, mogli ostati samo u onim u zemljama članicama gdje imaju prebivalište, naveo je britanski ministar zadužen za pregovore o Brexitu, David Davis.

Kako prenosi Reuters, buduća prava državljana Velike Britanije koji žive u EU-u i državljana zemalja Unije koji žive u Britaniji, jedno je od pitanja koje će se razmatrati u prvoj fazi pregovora, a tek nakon toga moći će se razgovarati o budućim trgovinskim odnosima.

Rad i studiranje

Davis je rekao da EU nudi samo ograničena prava boravka i dodao da ponuda Unije garantira prava samo onim državljanima Britanije koji su u zemljama članicama bili rezidenti u trenutku kada se Brexit bude dogodio, a to ne podrazumijeva da će ti Britanci moći raditi ili studirati u nekoj susjednoj zemlji članici, prenosi Reuters.

Ranije je navedeno kako će Velika Britanija morati i dalje plaćati dugoročne programe Evropske unije najmanje do 2020. čak i kad napusti blok 2019.

Izvor: Agencije