EU objavila plan upravljanja plastičnim otpadom

Plastika
Nastavi li se odbacivanje plastike u okoliš sadašnjim ritmom, upozorava WHO, mikroplastika bi mogla predstavljati velik problem za vodene ekosisteme (EPA)

Europska komisija je objavila strategiju za upravljanje plastičnim otpadom sa ciljem da se do 2030. godine sva plastična ambalaža reciklira te ograniči jednokratna uporaba plastike.

“Ako ne promijenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe. Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim tijelima”, izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Strategija o plastici, donesena u Strasbourgu, dio je paketa o kružnom gospodarstvu.

Strategija ima tri cilja

“Strategijom za plastiku postavljamo temelje novog kružnog gospodarstva u koje je uključena plastika te prema njemu usmjeravamo ulaganja. Tako će se smanjiti količina plastičnog otpada na kopnu, u zraku i u moru te će se stvoriti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje visokokvalitetnih radnih mjesta”, izjavio je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen.

Komisija ističe da strategija ima tri cilja, koji će koristiti gospodarstvu, pogotovo plastičnom sektoru u Uniji, koji zapošljava 1,5 milijuna ljudi, a 2015. godine imao je promet od 340 milijardi eura.

Prvi cilj je osigurati da se do 2030. godine sva plastična ambalaža može reciklirati i to na troškovno učinkovit način.

Drugi cilj je smanjiti količinu plastike za jednokratnu uporabu – poput plastičnih čaša i pribora za jelo, slamki, vrećica, balona…

Plastika za jednokratnu uporabu predstavlja polovicu otpada u moru ili na obali.

Kina prestala uvoziti plastični otpad

Treći cilj je zabraniti uporabu mikroplastike – plastičnih dijelova manjih od pet milimetara.

Cilj je također zaustaviti bacanje otpada u more. Novim pravilima o lučkim uređajima za prihvat rješavat će se problem otpada u moru, uključujući mjere kojima će se osiguravati da se otpad nastao na brodovima ili prikupljen na moru ne ostavlja ondje, nego da se vrati na kopno i da se ondje njime gospodari na odgovarajući način. 

Problem s plastikom u Europi naročito je aktualan nakon što je Kina početkom ove godine prestala uvoziti plastični otpad. Kina je svjetski lider u recikliranju otpada, a EU je tamo izvozila 85 posto svoga plastičnog otpada, Sjedinjene Države 51 posto.

Izvor: Agencije