EU očekuje kompromis oko imena Makedonije do kraja juna

Grčka, Makedonija, Ime, Prosvjed
Deseci hiljada protivnika kompromisa o imenu Makedonije su demonstrirali 4. februara u Atini (EPA)

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izjavio je u petak kako Europska unija vjeruje u mogućnost da se do srpnja riješi bilateralni spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije.

On je u Sofiji rekao da vjeruje da postoje izgledi da se taj  spor riješi do kraja bugarskog predsjedanja EU-om 30. lipnja, prenosi Hina.

U Bugarskoj do petka traje neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva također je izrazila nadu da će odluka o otvaranju pristupnih pregovora Makedonije i EU-a početi u lipnju.

Skoplje želi deblokadu pregovora s EU-om

“Uzimajući u obzir trenutačna događanja i pregovore, vjerujem da postoji velika šansa da se to dogodi”, rekla je ona ranije u petak.

Dodala je da su vlade Grčke i Makedonije pokazale političku volju da se nađe trajno rješenje, prenosi Tanjug.

Posljednjih mjeseci su se intenzivirali pregovori između dviju prijestolnica u vezi tog spora, koji kvari njihove odnose nakon neovisnosti male zemlje i nakon raspada bivše Jugoslavije.

Makedonija je regija na sjeveru Grčke i Atena smatra to ime dijelom svoje kulturne baštine.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov je primijetio da do kompromisa još ima dosta posla.

Početkom veljače je makedonski premijer Zoran Zaev rekao da prihvaća geografsku oznaku za ime.

Demonstracije u Atini

To bi prema pisanju tiska mogla biti “Gornja Makedonija”, “Sjeverna Makedonija” ili “Makedonija-Skoplje”.

Deseci tisuća protivnika kompromisa o imenu Makedonije su prosvjedovali 4. veljače u Ateni.

Zbog spora o imenu Grčka priječi Makedoniji put prema punopravnom članstvu u NATO-u i EU.

Skoplje računa na rješenje spora kako bi se deblokirali pristupni pregovori za EU.

Dimitrov je u petak naglasio da njegova zemalja poduzima sve moguće napore za postizanje dogovora o datumu pokretanje tih pregovora do kraja bugarskog predsjedanja EU-om.

Dostojanstveno rješenje za obje strane

Makedonski premijer poručio je ranije kako će “Makedonija učiniti sve što može kako bi se pronašlo rješenje za spor u vezi imena s Grčkom, ali ne po svaku cijenu”.

“Apsolutno znamo što je moguće, što je prihvatljivo i koliko daleko možemo ići. Učinit ćemo sve što možemo da pronađemo rješenje za 25-godišnji gorki spor, ali ne po svaku cijenu”, rekao je on, kako su prenijele agencije.

Prema njegovim riječima, “bilo kakvo rješenje spora mora jamčiti identitet i dostojanstvo za obje strane”.

Početkom mjeseca je priopćeno da će vlade Makedonije i Grčke uložiti daljnje napore i ostati posvećene rješavanju dugogodišnjeg spora u vezi s novim imenom Makedonije, unatoč protivljenjima nekih desničarskih krugova u Grčkoj i nakon masovnog prosvjeda održanog u Ateni.

Makedonska Vlada, kako su javili mediji u Skoplju, zatražila je dostojanstveno rješavanje otvorenih pitanja s Grčkom.

Otvorena pitanja dvije zemlje

“Vlada je posvećena izgradnji povjerenja s Vladom Grčke, s jasnim ciljem dostojanstvenog rješavanja otvorenih pitanja između dvije susjedne europske zemlje”, prenijela je agencija Mina iz Atene.

Ured premijera Alexisa Tsiprasa je priopćio da je većina grčkih građana prosvjed u Ateni pratila na televiziji i da se važna vanjskopolitička pitanja zemlje ne bi trebala suočavati s netrpeljivošću i netolerancijom.

“Grčka Vlada ne namjerava promijeniti svoju vanjsku politiku. Vanjska politika se ne provodi mitinzima, a Vladin plan ostaje na snazi”, rekao je dužnosnik iz Tsiprasove Vlade, kako su prenijeli mediji.

Izvor: Agencije