EU od 2015. dao Srbiji 100 miliona eura zbog migranata

Bizel je rekao da je pomoć EU-a namijenjena i lokalnim zajednicama koje su pomogle u prihvatu migranata (Arhiva)

Evropska unija s gotovo 100 miliona eura pomoći najveći je donator Srbiji za upravljanje migracijama, rekao je u Vranju Nicolas Bizel, šef Prvog sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Istakao je da se obilaskom prihvatnog centra za izbjeglice i migrante u Vranju uvjerio da pomoć na adekvatan način stiže do migranata.

Bizel je rekao da je pomoć EU-a namijenjena i lokalnim zajednicama koje su pomogle u prihvatu migranata.

U prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Vranju, otvorenom u maju prošle godine u renoviranim prostorijama motela, sredstvima EU-a osiguran je smještaj za 170 migranata, koliko ih trenutno ima, hrana, zdravstvena njega i obrazovanje, a EU plaća i tekuće troškove smještaja i osoblja.

Izložba slika

Bizel je u posjeti s predstavnicima Međunarodne ogranizacije za migracije (IOM), programa Ujedinjenih naroda – UNDP i UNOPS, predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

S gradskim zvaničnicima u pješačkoj zoni u Vranju razgledali su izložbu slika nastalih tokom prolaska više od milion izbjeglica i migranata kroz prihvatni centar u Preševu.

Šefica Misije IOM-a u Srbiji Lidija Marković rekla je da su izložene slike svjedočanstvo najvećeg migrantskog priljeva u Srbiji, 2015. godine, i da su se samo zajedničkim radom međunarodne organizacije, državne i lokalne vlasti uspjele izboriti s izazovima i na najbolji mogući način pomoći tim ljudima.

Zamjenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić rekao je da “svaka slika na izložbi ‘Ostavljena sećanja’ prikazuje veliku golgotu koju su migranti i izbjeglice preživeli”.

Izvor: Agencije