EU od Grčke traži da kontrolira granice

Evropska unija je povećala pritisak na Grčku da počne na odgovarajući način da kontrolira svoju granicu ili će se morati suočiti sa mjerama zvaničnog Brisela.

Evropska komisija je danas usvojila izvještaj u kojem se preporučuju mjere koje će osigurati da Grčka provjerava podatke svih izbjeglica sa podacima iz krivičnih baza podataka, kao i da im osigura smještaj sve dok traje provjera, prenijela je agencija AP.

Komisija je saopćila da izbjeglice koji ne ispunjavaju uvjete da im bude pružena zaštita moraju u kraćem roku da budu poslati natrag kući, a također se mora pojačati kontrola granice pomoću nove opreme i infrastrukture.

Grčka ima rok od tri mjeseca da ispuni zahtjeve Komisije, a ako to ne uradi, Komisija će preporučiti da druge članice Evropske unije ponovo uvedu graničnu kontrolu kako bi se zaštitila “šengenska zona”.

Smještajni kapaciteti

EK je saopćio prošle sedmice da je Grčka “ozbiljno zanemarila” svoje pogranične dužnosti prema šengen zoni i da bi je druge države članice mogle podvrgnuti novim pograničnim kontrolama ukoliko ne otkloni te probleme u roku od tri mjeseca.

Procjenjuje se da je u Grčku tokom 2015. godine stiglo 850.000 izbjeglica, što je preopteretilo tamošnju obalsku stražu i centre za prijem izbjeglica.

Humanitarne organizacije navode da finansijski posrnula Grčka ima osiguran smještaj za blizu 10.000 ljudi, što je jednako samo jednom procentu ukupnog broja ljudi koji su ušli u tu zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije