EU od Srbije traži veći nadzor granica

Evropska Unija od Srbije očekuje da poduzme odlučnije akcije na zaštiti granice od ilegalnih migracija, pogotovo granicu sa Mađarskom, istaknuo je evropski komesar za migracije, koji je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U posljednjih šest mjeseci više desetaka hiljada građana sa Kosova je, preko Srbije, otišlo ka Evropskoj uniji. Mnogi od njih su granicu prelazili ilegalno.

„Kada je riječ o nadzoru granice između Srbije i Mađarske, zaista bi Srbija trebala pojačati taj prijelaz i iskoristiti sredstva koja su sada dosutpna nakon saradnje s Njemačkom i Austrijom. Također bih volio vidjeti odučnije akcije i aktivnosti u borbi protiv krijumčarenja ljudi“, rekao je Dimitris Avramopoulos, evropski komesar za migracije.

Dodao je i da je bezvizni režim Srbije stabilan, ali da zemlja mora da smanji broj tzv. lažnih azilanata.

„Dok se građani Kosova stalno pojavljuju u vijestima i na naslovnim stranama, ne smijemo zaboraviti da neki državljani Srbije čine najveći broj migranata u evropskim zemljama kada je riječ o zemljama koje imaju bezvizni režim. Tom pitanju se mora hitno posvetiti pažnja.“

Ulazak u Srbiju sa potvrdom

Vučić je obećao da će Srbija dodatno pojačati granice.  

„Srbija iza ove migracije koje su uznemirile Evropu ni na koji način nije bila ni zaslužna. Kao što znate, mi smo obezbeđivali slobodu kretanja kosovskim Aalbancima u skladu sa dogovorom koji smo imali sa Briselom.“

„Isto tako smo brzo preduzeli akcije, a sve u dogovorima koje smo postigli sa vladama Mađarske i Nemačke da te ljude koji su pokušali da zloupotrebe tu vrstu poverenja vratimo tamo odakle su došli“, kazao je premijer Srbije.

Migranti u Srbiju ulaze sa potvrdom da u njoj mogu da borave dvije sedmice. Nakon toga iz Subotice pokušavaju ilegalno da pređu granicu, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Kada to i učine, u Mađarskoj odmah traže azil. Dobijaju ga na tri mjeseca, a iz otovorenog kolektivnog centra u Segedinu odlaze najčešće put Njemačke i Austrije.

Izvor: Al Jazeera