EU daje tri milijarde eura za izbjeglice u Turskoj

U Briselu je završen sastanak šefova država Evropske unije sa Turskom. Postignut je sporazum o pomoći u cilju zaustavljanja izbjegličko-migrantskog vala u Evropu.

Evropska unija Turskoj će osigurati tri milijarde eura za iduću godinu ili dvije kako bi popravila životne uvjete za 2,3 miliona Sirijaca koji sada žive u toj zemlji – uz obećanje da oni neće krenuti prema Evropi.

Također, dogovoreno je da će se ubrzati proces pregovora Turske o pridruživanju EU.

”Turska ostaje ključni strateški partner za Evropu, ali i kandidatkinja za Uniju. Dogovorili smo se da će proces pristupanja biti pojačan i pozdravili smo objavu da se otvori Poglavlje 17 [o ekonomiji i monetarnim pitanjima]”, rekao je Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je nakon samita kako je dogovoreno da će se svake godine održavati po dva samita EU-Turska.

Uoči početka samita, on je rekao kako je u toku ”historijsko jačanje našeg procesa pristupanja kao i razgovora o najvećim dostignućima u Evropi”.

Izbjeglička kriza

EU i Turska prošli su mjesec postigli načelni dogovor o zajedničkom akcijskom planu za suočavanje s izbjegličkom krizom.

Turska je uoči samita očekivala od EU-a veću finansijsku pomoć, liberalizaciju viznog režima i pomicanje turskih pristupih pregovora s mrtve tačke.

Akcijski plan predviđa tri milijarde eura pomoći Turskoj, od čega bi 500 miliona eura išlo iz evropskog budžeta, a ostatak bi trebale osigurati zemlje članice. One bi trebale uplatiti iznos po jedinstvenom kriteriju, njihovu doprinosu u evropskom budžeta na temelju bruto nacionalnog dohotka.

Najveći dio otpada na Njemačku, 534 miliona eura, dok bi Hrvatska po tom izračunu trebala uplatiti nešto manje od 7,4 miliona eura

Taj novac bio bi namijenjen za poboljšanje životnih uvjeta izbjeglica, od kojih samo 300.000 živi u izbjegličkim kampovima, a ostalih gotovo dva miliona raspršeno je po većim turskim gradovima.

Novac se neće uplaćivati direktno Turskoj, nego će se njime finansirati konkretni projekti poput školovanja izbjegličke djece, zdravstvenu zaštitu, zatim za vraćanje ilegalnih migranata i poboljšanje obalne straže.

Izvor: Al Jazeera i agencije