EU odgodila odluku o novim sankcijama

Dvadeset i osam ambasadora analizira evaluaciju diplomatske službe o primjeni prekida vatre u Ukrajini (EPA)

Veleposlanici zemalja Europske unije nisu u srijedu uspjeli donijeti odluku o novim sankcijama Rusiji zbog njezine vojne uključenosti u rat u Ukrajini i ponovo će se sastati u četvrtak, priopćili su europski diplomati.

Prema diplomatima, Njemačka je zagovarala uvođenje novih sankcija, no nekoliko ostalih članica EU-a tome nije bilo sklono jer se prekid vatre u Ukrajini poštiva, prenosi Hina.

“Neke zemlje su zatražile više vremena”, kazala je talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, nedavno izabrana za novu europskau povjerenicu za vanjske poslove i sigurnost.

Mogherini: Jedinstvo je ključno i važno

“Jedinstvo oko ovog pitanja je apsolutno ključno i strateški važno”, izjavila je Mogherini.

Diplomati su potvrdili da zemlje koje imaju bliske odnose s Rusijom, poput Italije, Austrije i Finske, nisu bile sklone uvođenju sankcija Rusiji.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič ranije u srijedu je izjavila da, nakon nekoliko sati rasprave veleposlanici zemalja Europske unije nisu uspjeli postići dogovor o novim sankcijama protiv Rusije.

Europski diplomatski izvor rekao je ranije agenciji Itar Tass da su najmanje četiri članice EU-a govorile o mogućem odgađanju rasprave do idućeg tjedna, prenijela je Srna.

Isti izvor naglasio je da je situacija u Ukrajini pokazala kako većina snaga koje sudjeluju u sukobu na istoku te zemlje poštuje dogovoreni prekid vatre i da je prvi put došlo do smanjenja tenzija.

Te četiri zemlje smatraju da bi nove sankcije protiv Rusije samo poslale pogrešan signal.

Izvor dodaje da ima i članica EU-a koje još nisu utvrdile svoj stav, ali nije želio objaviti druge detalje, navodeći da rasprave i dalje traju iza zatvorenih vrata.

‘Njemačka će biti prva’

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu, u govoru pred Bundestagom, izrazila želju da EU objavi “odmah” nove ekonomske sankcije protiv Rusije, pa čak i da ih ukine u slučaju poboljšanja situacije u Ukrajini.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“S obzirom na trenutačnu situaciju (…) nema 100-postotnog prekida vatre, ali čak i u slučaju poboljšanja (…) mi smo za to da se sada objave sankcije, kako bi mogle biti provedene”, rekla je ona i dodala da će, ako se pokaže da se poštuju uvjeti za prekid vatre, “Njemačka biti prva koja će pozvati na ukidanje sankcija”, prenosi Fena.

EU mora u srijedu odlučiti o primjeni ili ukidanju novih ekonomskih sankcija usvojenih u ponedjeljak protiv Rusije, priopćila je EK.

Dvadeset i osam veleposlanika EU-a treba analizirati evaluaciju diplomatske službe o primjeni prekida vatre u Ukrajini, potpisanog u petak između Kijeva i proruskih pobunjenika.

Paket novih sankcija dogovoren u ponedjeljak predviđa posebno ograničavanje pristupa tržištu kapitala za velike naftne kompanije i rusku odbranu.

Njihove pojedinosti ne trebaju biti dostupne javnosti osim u slučaju primjene.

Prema jednoj glasnogovornici američkog State Departmenta, prekid vatre potpisan u petak između Kijeva i proruskih separatista “poštuje se općenito, i pored informacija o nekoliko minobacačkih napada i pucnjave iz vatrenog oružja mjestimično, podrazumijevajući aerodrom Donjeck, kao i intenziviranja sukoba u Lugansku i Donjecku”.

Ona je izjavila da su Sjedinjene Američke Države bile “spremne nametnuti ranije” sankcije Rusiji, ali su odlučile “donijeti odluku prateći šta će se događati na terenu idućih dana”.

Amerikanci i Europljani podržavaju sankcije

Većina Europljana i Amerikanaca podržava svoje vlade po pitanju ukrajinske krize, čak i ako to znači rizik od većeg sukoba s Rusijom, pokazuje istraživanje koje je u 13 većih zemalja proveo njemački Marshalov fond.

Istraživanje pokazuje da 57 posto građana SAD-a i 58 posto stanovnika EU-a vjeruje da bi vlasti trebale pružiti ekonomsku i političku podršku Ukrajini, čak i u slučaju da to izazove konflikt s Rusijom.

Štoviše, većina Amerikanaca se izjasnila da bi pozdravila prijem Ukrajine u NATO, a većina Europljana je spremna ponuditi Kijevu članstvo u EU, prenosi Tanjug.

Gotovo dvije trećine Amerikanaca i Europljana zastupa stav da bi Rusiji trebalo uvesti oštrije sankcije zbog aktivnosti u Ukrajini.

Na drugoj strani, većina Rusa, njih 53 posto, smatra, prema ovom istraživanju, da bi Moskva trebala djelovati kako bi zadržala utjecaj u Ukrajini čak i ako bi to bilo vezano za rizik konflikta s EU-om.

Velika većina Amerikanaca, čak 71 posto, rekla je da ima negativno mišljenje o Rusiji, što je rast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a u Europi takav stav ima 68 posto ispitanika.

Na drugoj strani, 72 posto Rusa ima negativno mišljenje o SAD-u.

Izvor: Agencije