EU odlučuje o mogućim kvotama na srbijanski čelik

Glavni izvoznici čelika u EU su Kina , Indija, Rusija Južna Koreja i Ukrajina (EPA)

Zemlje članice EU-a će  danas donijeti odluku u uspostavljanju ”konačnih zaštitnih kvota” na uvoz čelika na tržište Unije.

”Evropska komisija u potpunosti je upoznata sa zabrinutošću srbijanskih zvaničnika povodom ovog pitanja”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da će zemlje članice 16. januara glasati o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika.

Glasanje će se obaviti na osnovu rezultata istrage koju je Evropska komisija pokrenula u martu 2018. godine i koja je dovela do uvođenja ”privremenih zaštitnih mjera” u julu 2018. godine u cilju zaštite EU industrije i tržišta čelika nakon uvođenja jednostranih taksi SAD-a na uvoz čelika i aluminijuma.

Srbija je prilikom uvođenja privremenih zaštintnih mjera na izvoz čelika u EU bila izuzeta.

”Nalazi i namjere Evropske komisije će biti predmet glasanja zemlja članica. Nakon njihovog konačnog usvajanja od strane Komisije mjere bi trebalo da stupe na snagu početkom februara 2019. godine”, izjavio je portparol Evropske komisije za Tanjug.

Zatraženo izuzeće

U Evropskoj komisiji kažu da su u potpunosti upoznati sa zabrinutošću srbijanskih vlasti povodom ovog pitanja. 

Srbija je zatražila od Evropske komisije da bude izuzeta iz novih EU kvota za uvoz čelika. 

Time bi se osigurao nastavak pune proizvodnje Željezare Smederevo koja je označena kao jedan od ključnih pokretača privrednog rasta države. 

Procjenjuje se da je maksimalna godišnja proizvodnja smederevske Željezare, koja je od 2016. godine u vlasništvu kineske kompanije ”Hestil” 2,2 miliona tona čelika godišnje što predstavlja oko 1, 5 procenata EU proizvodnje. 

Glavni izvoznici čelika u EU su Kina , Indija, Rusija Južna Koreja i Ukrajina. 

U izvještaju Evropske komisije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji navodi se da bi nove zaštitne mjere za uvoz čelika u EU trebalo da budu uvedene na tri godine i to u visini od 25 procenata ukoliko se prekorači tzv. tradicionalni nivo trgovine čelikom na EU tržištu. 

Vučić uputio apel

Mjere bi trebalo da budu uvedene po principu ”erga omnes”, dakle bez obzira na porijeklo i da se odnose na 26 kategorija čeličnih proizvoda. 

Navodi se da bi ove mjere u slučaju izmijenjenih okolnosti mogle biti ponovo razmotrene i preinačene.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je još jednom zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to, ističe, za Srbiju od ogromnog značaja.

Kako je rekao, izašlo se u susret, u skladu sa sporazumom, “nategnutom” formulacijom Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu i izrazio nadu da i Srbija može da spada u tu kategoriju.

“Ako ne po tom osnovu, onda po drugom”, rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

Izvor: Agencije