EU: Osigurati pravično suđenje Mursiju

Amnesty International, također, osudio presudu Mursiju, rekavši da ona odražava "žalosno stanje pravosudnog sistema zemlje" (Reuters)

Evropska unija (EU) pozvala je egipatsko sudstvo da osigura “pravično suđenje” bivšem egipatskom predsjedniku Muhmedu Mursiju te njegovim pristalicama.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini naglasila je kako “egipatske sudske vlasti imaju odgovornost da osiguraju, u skladu sa međunarodnim standardima, prava optuženih na pravično suđenje te pravilnu i nezavisnu istragu”.

Ova reakcija uslijedila je nakon što je u subotu egipatski sud osudio svrgnutog predsjednika Mursija i još 107 njegovih saradnika na smrt.

Prema egipatskom zakonu, smrtna presuda suda proslijeđena je egipatskom velikom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu u zemlji, kako bi dao svoje mišljenje, koje nije obavezujuće za sud.

Sljedeće ročište u ovom slučaju zakazano je za 2. juni kada će biti poznato je li smrtna presuda potvrđena.

Mursi, koji već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog podsticanja nasilja nad demonstrantima, nalazio se u kavezu u odvojenom dijelu sudnice kada je presuda pročitana.

Politička presuda

Njegov sin Osama Mursi osudio je presudu, rekavši kako je ona nevažeća.

“Ova sudska presuda je nevažeća i ne obraćamo pažnju na nju”, rekao je u telefonskom razgovoru za Anadoliju.

Istakao je da će njegov otac učiniti sve što je moguće kako bi na kraju pobijedila volja egipatskog naroda koji je i izabrao Mursija za predsjednika na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Amnesty International je, također, osudio presudu Mursiju, rekavši da ona odražava “žalosno stanje pravosudnog sistema zemlje”.

“Smrtna kazna je postala omiljeni instrument egipatskim vlastima u borbi protiv političke opozicije”, rekao je Said Boumedouha iz Amnesty Internationala.

Zvaničnik Muslimanske braće Amr Darrag, pozvao je međunarodnu zajednicu da spriječi moguće izvršenje smrtne kazne, rekavši da je riječ o političkoj presudi, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije