EU osniva radnu grupu za pomoć Kipru

Kipar je u napetim pregovorima s međunarodnim zajmodavcima, završenim u noći sa nedjelje na ponedjeljak u Briselu, osigurao paket sanacijskih zajmova od 10 milijardi eura, te izbjegao kolaps svog bankarskog sistema i bankrot.

“Okončali smo neizvjesnost koja je pogađala Kipar i eurozonu protekle sedmice”, rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjedavajući grupe ministara finansija eurozone.

Katarina Drlja, reporterka Al Jazeere iz Brisela javlja: “Evropski lideri pozdravljaju postignuti dogovor, kažu kako će definitivno obnoviti vitalnost ekonomije na Cipru, ali naglašavaju da dogovor mora biti što prije implementiran, što je naglasio i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy, koji je pozvao sve strane na skorašnju implentaciju dogovora, i EU, ali i Cipar“.

Drlja javlja da je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso odlučio osnovati radnu grupu koja bi kiparskim vlastima pružala tehničku pomoć u osmišljavanju novog ekonomskog modela.

U zamjenu za spašavanje Kipar mora drastično smanjiti svoj pretjerano veliki bankarski sektor, smanjiti budžet, provesti strukturne reforme i privatizaciju državne imovine, kazao je Dijsselbloem na konferenciji za novinare, prenose agencije.

Maratonski pregovori

Kipar je isključen iz međunarodnih financijskih tržišta već gotovo dvije godine. Međunarodna pomoć mu treba za dokapitalizaciju njegovih poljuljanih banaka i finansijsko održavanje Vlade.

Evropska centralna banka (ECB) je zaprijetila da će prekinuti ključnu pomoć za održanje likvidnosti kiparskih banaka ako se do utorka na postigne sporazum.Da sporazum nije postignut do ponedjeljka navečer, ta mala otočna  država sa 1,1 miliona stanovnika bila bi suočena s mogućnošću bankrota, koji bi je mogao prisiliti da postane prva zemlja koja će napustiti eurozonu.

Taj bi presedan uznemirio tržišta i potaknuo previranja u cijeloj eurozoni od 300 miliona ljudi, iako Kipar čini manje od 0,2 posto privrede eurozone vrijedne 10.000 milijardi eura, smatraju analitičari.

Ministri finansija eurozone prihvatili su plan postignut nakon 10 sati pregovora u Briselu između kiparskih dužnosnika i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske komisije (EK) i Evropske centralne banke.

“Vjerujemo da će to oblikovati trajno, održivo i potpuno finansirano rješenje”, izjavila je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Naredni koraci

Prema prihvaćenom planu, druga po veličini kiparska banka Laiki bit će restrukturirana, a vlasnici bankovnih depozita većih od 100.000 eura morat će prihvatiti gubitke, rekao je Dijsselbloem, dodajući kako još nije jasno koliko će teški ti gubici biti.

“To će morati biti razrađeno u narednim sedmicama”, dodao je on, ističući kako se očekuje da će po toj osnovi biti prikupljene 4,2 milijarde eura. Analitičari su procijenili da bi ulagači mogli izgubiti i do 40 posto svoga novca.

Za štedne uloge kod svih kiparskih banaka do 100.000 eura garantirat će država u skladu s jamstvom EU-a za osiguranje depozita, rekao je Dijsselbloem.

Banka Laiki bit će odmah pretvorena u tzv. “lošu banku” u kojoj će ostati njezini neosigurani depoziti i toksična imovina, a zajamčeni depoziti bit će preneseni u najvećeg kreditora u zemlji, Banku Kipra (Bank of Cyprus).

Veliki depoziti kod Banke Kipra iznad osigurane razine bit će zamrznuti dok se ne razjasni da li će i u kojoj mjeri oni, također, biti prisiljeni na gubitke, navodi se u saopćenju ministara finansija Eurogrupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije