EU osuđuje ilegalnu aneksiju Krima

Ukrajina i zapadne saveznice nisu priznale rusku aneksiju Krima (EPA)

Europska unija osuđuje ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja i smatra to kršenjem međunarodnog prava te kršenjem povelje Ujedinjenih naroda, poručila je visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a na sastanku s regionalnim organizacijama. U međuvremenu je i ruski predsjednik Vladimir Putin iznio detalje o tome kako je donio odluku o aneksiji Krima, rekavši kako je to učinio na noćnom sastanku u Kremlju nakon što je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u veljači 2014.

Međunarodna zajednica je osudila pripajanje Krima Rusiji nakon spornog referenduma u Ukrajini koji je izazvao nemire u toj zemlju prije godinu kada je svrgnut tadašnji predsjednik Viktor Janukovič.

Nakon aneksije Krima, proruski separatisti pod kontrolu su stavili dijelove Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine, a prema podacima UN-a, u sukobima je od tada stradalo blizu 6.000 ljudi.

“Naša politika prema Ukrajini je kristalno jasna. Želimo okončati konflikt i vratiti teritorijalni integritet toj zemlji”, kazala je Mogherini.

Zbog uloge Rusije u konfliktu u Ukrajini, EU je nametnula ekonomske sankcije toj zemlji.

Putin otkrio detalje aneksije

Vladimir Putin u najavi za dokumentarni film o toj temi, koji je napravila ruska državna televizija, poručuje: “Kada smo se udaljili, svima sam rekao: Moramo početi raditi na vraćanju Krima Rusiji“. 

To je prvi put da je Putin otkrio detalje o donošenju odluke Kremlja o Krimu, potvrdivši da se sastanak sigurnosnih dužnosnika održao u noći s 22. na 23. veljače prošle godine.

Krimsku proukrajinsku vladu zamijenila je proruska vlada četiri dana kasnije nakon što su vojnici bez oznaka – za koje je kasnije potvrđeno da su bile ruske – zauzeli vladine zgrade na tom crnomorskom poluotoku.

Operacija spašavanja Janukoviča

Moskva je proglasila tu regiju dijelom Rusije dva dana nakon referenduma održanog 16. ožujka na kojemu se, kako je priopćila, 98 posto građana izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom.

Ukrajina i njezine zapadne saveznice nisu priznale aneksiju Krima.

Putin je kasnije rekao da će Krim zauvijek ostati dio Rusije.

U objavljenom traileru Putin, također, kaže da je tijekom tog sastanka dogovorio operaciju spašavanja Janukoviča tako da ga se dovede u Rusiju “kopnenim, morskim i zračnim” putem.

Zasad nije poznato kada će dokumentarac biti prikazan, a u najavi je samo rečeno da će to biti “uskoro”.

Izvor: Agencije