EU pisao Haradinaju: Dijalog treba predvoditi Thaci

Dijalog je potpuno izašao iz kolosijeka, a posebno javnom raspravom o fatalnoj ideji korekcije granica, smatra Haradinaj (EPA)

Troje visokih dužnosnika Europske unije – Federica Mogherini, Cecilia Malmstroem i Johannes Hahn – uputili su pismo kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju u kojem zahtijevaju da, unatoč formiranju pregovaračke ekipe Kosova, dijalog s Beogradom i dalje vodi predsjednik Hashim Thaci.

“Izražavamo duboko neslaganje s Vašom ocjenom da je dijalog blokiran. Sasvim je suprotno: dijalog koji su vodila dvojica predsjednika je imao značajan progres. Mi smo tu ocjenu podijelili s liderima EU u Europskom vijeću i dobili smo podršku”, navodi se u pismu koje su Haradinaju uputili visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Mogherini, povjerenica za trgovinu Malmstroem i povjerenik za proširenje Hahn.

Kosovski mediji, koji su imali priliku dobiti pismo na uvid, navode kako je takav oblik komunikacije, iako se izražava i nezadovoljstvo činjenicom da Haradinaj nije prihvatio zahtjeve Unije oko pristojbi koje su uvedene Srbiji i Bosni i Hercegovini, imao primarni cilj da se proizvede pritisak kako bi se dala podrška Thaciju za postizanje sporazuma s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič potvrdila je Tanjugu da je pismo upućeno Haradinaju, ali nije željela govoriti o njegovom sadržaju.

Haradinaj: Nisam ja odgovoran, nego Mogherini

Haradinaj je, nakon sjednice vlade, odgovorio da nije on, nego Mogherini odgovorna za neuspjeh dijaloga s Beogradom, jer je “dozvolila da taj proces isklizne iz šina”. 

Ponovio je kako pristojbe na srpsku robu neće biti ukinute dok, kako je rekao, “Srbija ne prizna Kosovo”.

Smatra i da je Mogherini “povrijedila njegova istina”.

“Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će vidjeti da ova porezna mjera neće biti ukinuta, već da će, naprotiv, biti konsolidirana i neće se mijenjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku neovisnost, a njima je potrebno naše tržište”, rekao je Haradinaj.

“Mogherini je naštetila dijalogu i to je izazvalo mnoge probleme u regiji”, dodao je.

Haradinaj: O granicama govore samo neprijatelji Kosova

Haradinaj je u ponedjeljak u Bruxellesu, osim pristojbi, na sastanku s europskim dužnosnicima potencirao i pitanje korekcije granica, rekavši kako je “neprijatelj Kosova svatko tko govori o granicama, teritoriju ili bilo kojoj drugoj korekciji”.

Prema njegovim riječima, niti on, niti vlada kojoj je na čelu “nikada nisu doveli u pitanje značaj dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer je to jedini put naprijed za obje zemlje, kako bi postale ravnopravne članice europske obitelji”.

Ocijenio je kako je napredak prema normalizaciji odnosa bio “minimalan”, ali je “sada potpuno izašao iz kolosijeka, a posebno javnom raspravom o fatalnoj ideji korekcije granica i razmjene teritorija”.

“Snažno se protivim i odbijam tu ideju, koja bi dovela samo do ratova i nove tragedije na Balkanu. Svako tko govori o granicama, teritoriji ili bilo kakvoj korekciji za moju zemlju je naš neprijatelj”, kazao je Haradinaj. 

Izvor: Agencije