EU: Počeo proces vraćanja migranata u Grčku

Grčka služba za azil tvrdi kako je stiglo više od 400 zahteva za vraćanje izbjeglica i migranata, od čega je do sada sedam prihvaćeno (AP)

Zemlje članice Evropske unije započele su proces vraćanja u Grčku izbjeglica i migranata koji su u proteklih pet meseci u Evropu stigli preko te države, a u kojoj će biti i razmotreni njihovi zahtjevi za azil, javlja agencija AP.

Prema pravilima EU-a, zahtjev za azil migranti moraju podnijeti u zemlji članici Unije na čije tlo prvo stupe, ali su ta pravila stavljena van snage kada su 2015. godine u Grčku pohrlile stotine hiljada ljudi, velikim dijelom izbjeglice iz Sirije, podsjeća agencija.

Evropska komisija preporučila je u decembru prošle godine da države članice EU postepeno nastave prebacivanje u Grčku ilegalnih migranata koji budu pristizali od 15. marta pa nadalje.

Grčka služba za azil tvrdi kako je stiglo više od 400 zahtjeva za vraćanje izbjeglica i migranata, od čega je do sada sedam prihvaćeno.

“Simboličan potez”

Grčki minister za migracije Ioannis Mouzalas rekao je kako će se, kada je riječ o vraćanju migranata, raditi o vrlo malom broju ljudi.

„Prihvatit ćemo nekoliko desetaka ljudi u narednim mjesecima“, rekao je on danas.

„To će biti učinjeno pod uvjetom da imamo odgovarajuće uvjete da ih primimo“, dodao je ministar i naveo kako je riječ o „simboličnom potezu“ koji diktiraju obaveze Grčke kao članice EU-a.

Izvor: Agencije