EU: Podjela Kosova opasna za regiju

Žbogar: Srbija ima paralelne strukture na sjeveru, pošto je njihovo finansiranje netransparentno (EPA)

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da institucije u Prištini o sjeveru Kosova trebaju razgovarati kako sa Srbima sa tog područja tako i sa vlastima u Beogradu.

Ocijenio je da je najnovijim spominjanjem teritorijalnog integriteta Kosova EU željela poručiti da podjele Kosova neće biti, javio je Tanjug.

U emisiji Interativ prištinske televizije Kohavision, Žbogar je rekao da Evropska unija radi na tome da za isti sto sjednu Priština i Beograd i da razgovaraju o sjeveru.

“Zašto da razgovaramo o sjeveru sa Srbijom, a ne sa Srbima sa sjevera? Zato što Srbija ima paralelne strukture na sjeveru, pošto je njihovo finansiranje netransparentno i druge strukture kao što su škole i bolnice koje su javne, ali treba obezbijediti da finansiranje bude transparentno”, kazao je Žbogar.

Nema vladavine zakona

Razlog za razgovore sa Beogradom o sjeveru Kosova, smatra on, jeste i činjenica da tamo žive Srbi.

“Tamo vladavina zakona ne funkcioniše. Zato mislimo da u ove razgovore treba biti uključena i Srbija, a da u njima ne učestvuju samo Kosovari. Mi smo neprekidno tražili od Srbije da ukloni njene strukture sa Kosova”, kazao je Žbogar.

Upitan da prokomentira najnovije spominjanje teritorijalnog integriteta Kosova, Žbogar je rekao da je EU ovim mislila da neće biti podjele Kosova, jer bi to bilo opasno za regiju.

On je ocijenio da bi bilo dobro ako bi do liberalizacije viza za građane Kosova došlo početkom 2014. godine.

Izvor: Agencije