EU pohvalno o napretku Crne Gore

Crna Gora je do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva (Reuters)

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Izvještaj za Crnu Goru za prošlu godinu, o kojem se raspravljalo tokom jučerašnjeg dana. U izvještaju je pohvaljen napredak koji je Crna Gora ostvarila, ali je istaknuto da borba protiv organiziranog kriminala ostaje jedan od prioriteta.

Izvještaj je podržao 471 poslanik, 98 je bilo protiv, dok je 41 poslanik bio uzdržan, prenosi agencija Anadolija.

Izvjestilac EP-a za Crnu Goru Charles Tannock kazao je da borba protiv organiziranog kriminala ostaje jedan od prioriteta Crne Gore.

“Moram pohvaliti situaciju kada je u pitanju napredak, ali sam zabrinut zbog utjecaja Rusije. Ono što se sada pokušava spriječiti je napredovanje ka EU i NATO-u. Zato je važno da sada sve stranke budu uključene u proces parlamentarne demokratije”, kazao je Tannock.

Izbori i opozicija

Parlamentarni izbori su, kako je kazao, protekli na ispravan način, u poštovanju ljudskih prava. Poručio je da je opozicioni bojkot parlamenta poražavajući.

“To itekako ugrožava dugoročno kredibilitet demokratskog procesa i demokratskih institucija u Crnoj Gori. Pozivam sve koji bojkotiraju Parlament da razmisle o svom djelovanju i da razmisle o posljedicama”, kazao je Tannock.

Poslanici EP-a su pozdravili napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU, podsjetivši da je do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva.

Izvor: Agencije