EU pokrenula postupak protiv Mađarske

Evropski parlament je u utorak diskutirao o akcijama protiv Mađarske (EPA)

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije, pokrenula je u utorak zakonski postupak protiv Mađarske. Razlog su sporne reforme mađarskog pravosudnog sistema, centralne banke i agencije za zaštitu podataka.

“Upravo smo odlučili da pokrenemo prekršajni postupak protiv Mađarske po tri tačke“, potvrdio je vijest predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso.

“Iskoristićemo svu svoju moć da osiguramo da se Mađarska pridržava propisa EU”, ukazao je Barroso.

“Ne želimo da oko te zemlje ostane i sjenka sumnje kad je riječ o demokratskim principima i vrijednostima”, dodao je on.

Tri pisma

Očekivalo se da Komisija, koja ima 17 članova, pošalje tri pisma upozorenja vladi mađarskog premijera Victora Orbana sa zahtjevom za povlačenje spornih reformi i upozorenjem da će se Mađarska u suprotnom suočiti sa pokretanjem prekršajnog postupka, prenosi AFP.

Neimenovani zvaničnik EU je izjavio da je Budimpešti dat rok od mjesec da povuče sporni zakon za koji se smatra da ugrožava nezavisnost mađarske centralne banke, kao i pravosudni sistem i agenciju za zaštitu podataka.

Protesti građana

“Iskoristićemo svu svoju moć da osiguramo da se Mađarska pridržava propisa EU”, ukazao je Barroso prošle sedmice.

Nezadovoljstvo zakonom koji je usvojen 31. decembra izvelo je ovog mjeseca hiljade Mađara na ulice radi protesta i dovelo do obustavljanja pregovora Mađarske sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o obezbjeđivanju kreditne linije, vrijedne do 20 milijardi eura (25 miljardi dolara), prijeko potrebne toj zemlji koja pati od pomanjkanja gotovine.

Izvor: Agencije