EU pomaže agraru pogođenom ruskim embargom

Mjere uključuju i povlačenje određene količine robe s tržišta kako bi se stabilizirale cijene (Reuters)

Europska komisija predstavila je niz izvanrednih mjera kojima će pomoći poljoprivrednicima pogođenim ruskim embargom na uvoz voća i povrća iz Europske unije, za što planira izdvojiti 125 milijuna eura.

Novac će dobiti proizvođači kvarljivih proizvoda, za koje se ne mogu naći nova tržišta.

Specijal: Kriza u Ukrajini

„Cilj ovih mjera je smanjenje pritiska na europsko tržište zbog tako naglog gubitka izvoznih tržišta“, objasnio je glasnogovornik Europske komisije Roger Waite.

Komisija je priopćila kako će time pomoći proizvođačima paradajza, mrkve, kupusa, paprike, cvjetače, krastavca, gljiva, jabuka, krušaka, grožđa i kivija, prenijela je agencija AFP.

Ruski odgovor na zapadne sankcije

Mjere uključuju i povlačenje određene količine te robe s tržišta kako bi se stabilizirala njihova cijena, koja je od početka krize u padu.

Inače, zemlje EU-a su prošle godine u Rusiju izvezle poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 11,8 milijardi eura, što je gotovo 10 posto ukupnog europskog izvoza, uključujući i meso koje je, također, pod embragom.

Ruski embargo, uveden ranije ovog mjeseca, dolazi kao odgovor na sankcije EU-a i SAD-a Moskvi zbog njene navodne umiješanosti u sukobe na istoku Ukrajine.

Jednogodišnja zabrana plasmana mesa, voća, povrća, ribe i mliječnih proizvoda u Rusiju odnosi se na uvoz iz EU-a, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške.

Izvor: Al Jazeera i agencije