EU poručila Grčkoj da joj neće oprostiti dug

Novi grčki premijer obećao je radikalne promjene (EPA)

Grčka mora poštovati Europu, naglasio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru za francuski tjednik Le Figaro i dodao da “otpisivanje duga Ateni ne dolazi u obzir, premda su mogući neki aranžmani”.

“Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, mišljenje javnosti i parlamentarne zastupnike ostatka Europe”, rekao je Juncker nakon što je u toj zemlji na vlast došla Syriza, stranka krajnje ljevice.

“Mogući su neki aranžmani, ali oni neće iz temelja mijenjati ono što već postoji. Ukidanje grčkoga duga ne dolazi u obzir. Ostale zemlje eurozone to neće prihvatiti”, rekao je Juncker uoči odlaska šefa eurozone, nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema u Atenu. 

Juncker je napomenuo da je razgovarao s novim grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom dan nakon njegove pobjede na parlamentarnim izborima.

“Rekao mi je da sebe ne smatra prijetnjom nego izazovom Europi. Ja sam odgovorio da Europa nije opasnost za Grčku nego izazov. Tsipras tvrdi da Grčka neće prihvatiti nove stroge mjere. Zemlje eurozone odgovaraju da neće više biti kredita, bude li Grčka prekršila obveze”, dodao je Juncker pozivajući Grčku da bude konstruktivna u eurozoni i EU.

Otvarajući u srijedu prvu sjednicu svoje vlade “nacionalnog ozdravljenja” Tsipras je među prioritetima naveo ponovne pregovore o dugu svoje zemlje.

Ustvrdio je da želi izbjeći i razilaženje s grčkim partnerima i prekinuti politiku pokoravanja njegove zemlje.

Novi ministar financija Yanis Varoufakis potvrdio je da će njegova zemlja “okrenuti stranicu politike štednje”, ali da “ne želi sukobe” između Grčke i Europe, nego naprotiv – “nove odnose povjerenja i iskrenosti”.

Francuska pomoć

Francuski ministar financija Michel Sapin prethodno je potvrdio kako ta zemlja želi olakšati pregovore između novog ljevičarskog premijera Grčke Alexisa Tsiprasa i ostatka eurozone te da se s grčkim kolegom u ponedjeljak sastaje u Parizu.

“Francuska socijalistička vlada dobro je pozicionirana da bude veza između Europe kojoj pripadamo, Europe proračunske ozbiljnosti koja želi da se obveze ispunjavaju, i juga Europe, posebice Grčke, koja danas pati i mora naći drugačiji put od onog kojim je išla kako bi se vratio gospodarski rast i oživjela nada”, kazao je Sapin.

Tsipras, koji se protivi odredbama paketa pomoći međunarodnih kreditora Grčkoj, obustavio je privatizacijske planove dogovorene programom pomoći, zbog čega u srijedu tržišta bilježe gubitke treći dan zaredom.

Sapin smatra da je u interesu nove grčke vlade da sa “svim europskim vladama pronađe pravi način kako ispuniti predstojeće rokove i gledati ravno u budućnost na način koji uključuje i nove dogovore o novim programima”.

“No, nitko ne govori o poništavanju duga”, dodao je.

Pariz ponavlja da je otvoren za razgovore o tome kako Grčkoj teret duga učiniti održivijim.

Tsipras bi se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom trebao sastati prije summita EU-a 12. veljače.

‘Eurozona može i bez Grčke’

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel poručio je ranije Grčkoj da se treba držati dogovora s međunarodnim vjerovnicima, a izjavio je i da će eurozona izići na kraj ukoliko je Atena odluči napustiti.

Cilj je zadržati Grčku u eurozoni zbog političkih, gospodarskih i kulturnih razloga, poručio je Gabriel iz Berlina, dodajući da će za to nova grčka vlada morati provesti mjere koje su dogovorene s inozemnim vjerovnicima.

Upozorio je Grčku da će morati platiti ukoliko ne želi poštovati pravila igre.

“Ukoliko Grčka želi odstupiti od neke od tih mjera, mora sama snositi troškove, a ne izvoziti to u europske zemlje u vidu rezanja dugova i sličnih ideja”, rekao je Gabriel, vicekancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD).

Upitan o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone, Gabriel je rekao da bi to bilo “pogrešno rješenje”, ali da to u konačnici ovisi o Ateni.

Za razliku od situacije prije dvije godine, nema više rizika širenja opasnosti eurozonom zbog nove grčke vlade, smatra njemački ministar gospodarstva.

“Sve odluke posljednjih godina o bankovnoj uniji i strukturnim reformama u zemljama poput Španjolske, Portugala i Irske, pokazuju da se više ne trebamo brinuti kao što smo se ranije brinuli”, pojasnio je.

Nema rezanja dugova

Gabriel ne može zamisliti rezanje grčkih dugova, a prema njegovu mišljenju građani drugih članica eurozone imaju pravo na to da se poštuju dogovori vezani za pomoć Grčkoj.

“Jasno je da moramo nastojati zadržati Grčku u eurozoni. Ali isto je tako jasno da trebamo biti pošteni prema našem stanovništvu i drugim državama u eurozoni”, poručio je Gabriel.

Pozvao je novu grčku vladu da razgovara sa svojim partnerima prije nego što donese odluke vezane za program pomoći, poput odustajanja od privatizacije luke Pirej.
Grčka ima vrlo malo manevarskog prostora, smatra Gabriel.

“Stvari koje Grčka sama ne želi učiniti ne mogu se svaliti na porezne obveznike i zaposlenike u susjednim državama”, zaključio je

Novi grčki premijer obećao je radikalne promjene već na prvoj sjednici svoje vlade koja je užurbano krenula izmijeniti ključne dijelove međunarodnog paketa pomoći Grčkoj, čime već treći dan izaziva gubitke na financijskim tržištima.

Brojne najave nove vlade upućuju na to da ona ne odustaje od obećanja o protivljenju štednji, što ju neminovno dovodi u sukob s europskim partnerima predvođenima Njemačkom, koja je poručila da neće ponovno pregovarati o paketu pomoći koji omogućuje Grčkoj da plati dugove.

Izvor: Agencije