EU poručila Londonu: Ili realističan plan ili odlazite bez ičega

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Theresa May
Donald Tusk je ocijenio da predstoji još mnogo posla jer najteži zadaci nisu riješeni (EPA)

Europska unija je u petak priopćila da “nema značajnog napretka” o Brexitu po ključnom pitanju irske granice i savjetovala članice Unije da se pripreme za mogućnost da Velika Britanija može izaći iz EU-a i bez dogovora.

Na kraju summita u Bruxellesu, ostalih 27 članica je preporučilo Velikoj Britaniji da mora sastaviti “realistične i izvodive prijedloge” o tome kakve odnose želi s EU-om.

“Predstoji mnogo posla, najteži zadaci nisu riješeni”, rekao je novinarima predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kako prenosi Beta.

Brexitu je na ovom summitu posvećeno manje vremena, budući da je u fokusu sastanka bila tema kako ublažiti političku krizu u vezi migracija.

Problem granice Irske i Sjeverne Irske

Devet mjeseci do službenog izlaska Velike Britanije iz EU-a, frustrirani dužnosnici Unije kažu da podjele u britanskoj Vladi o Brexitu sprječavaju napredovanje dogovora o razdruženju.

Dok je glavni pregovarač EU-a za Brexit pozvao britanske dužnosnike da dođu u ponedjeljak na nove pregovore, britanska premijerka Theresa May je rekla kako je London spreman da ih “intenzivira i ubrza”.

EU je u priopćenju pozvala na “povećanje napora” da se postigne dogovor i dodala da članice, institucije i kompanije trebaju “ubrzati rad na pripremi za sve razine i za sve ishode”.

Unija je zabrinuta što suštinski napredak još nije postignut o granici Irske i Sjeverne Irske, što je jedna od najspornijih točaka razdruživanja.

Velika Britanija je obećala da će održati “nevidljivu granicu” – bez carinskih prijelaza i druge administrativne infrastrukture na svojoj jedinoj kopnenoj granici s nekom članicom EU-a.

Podjele u bitanskoj Vladi

EU, međutim, želi čuti detalje kako će se to postići s obzirom na inzistiranje premijerke May da će Velika Britanija izaći iz carinske unije.

EU je navela kako još nema dogovora ni o Gibraltaru. Španjolska stoljećima traži da se pod njezin suverenitet vrati ta vojno važna enklava, koja je pod britanskom kolonijalnom upravom.

U srcu problema je podjela u britanskoj konzervativnoj Vladi u vezi toga koliko bliske veze London želi s EU-om nakon Brexita.

S jedne stane su proeuropski zastupnici koji žele zadržavanje bliskih ekonomskih veza s EU-om kao najvećim britanskim trgovinskim partnerom, dok su s druge strane zastupnici koji žele čist razlaz, tako da Velika Britanija može slobodno sklapati trgovinske sporazume diljem svijeta.

Izvor: Agencije