EU povlači kontrapotez na američke sankcije Iranu

Juncker je naveo da Evropska komisija ima dužnost zaštititi evropske kompanije (Reuters)

Evropska komisija pokrenut će proces aktivacije zakona koji će zabraniti evropskim kompanijama da se povinuju sankcijama Sjedinjenih Američkih Država Iranu nakon što se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, rekao je u četvrtak da Komisija ima “dužnost zaštite evropskih kompanija” od američkih sankcija.

“Mi sada trebamo djelovati i zato pokrećemo proces aktivacije ‘blokirajućeg statuta’ iz 1996. godine. To ćemo uraditi sutra (petak) ujutro u 10:30”, izjavio je on na novinskoj konferenciji u bugarskoj prijestonici Sofiji nakon sastanka čelnika EU-a.

Evropska unija želi spasiti nuklearni sporazum i njen blokirajući statut najmoćniji je alat koji ima odmah na raspolaganju imajući u vidu da on znači da se kompanije iz EU-a neće morati povinovati američkim sankcijama, te ne priznaje bilo koju sudsku odluku koja nameće američke kazne.

Ta izjava dolazi nakon što se predsjednik SAD-a Donald Trump povukao iz međunarodnog sporazuma s Iranom, a koji ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Težak izbor

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija također su bile potpisnice sporazuma 2015. i protive se američkom povlačenju.

No, kompanije iz cijelog svijeta sada se nalaze pred teškim izborom jer je Washington zaprijetio kaznama onim kompanijama koje prekrše američke sankcije u poslovima s Iranom.

Blokirajući statut Evropske komisije evropske države vide više kao političko oružje, a ne kao regulaciju, jer su pravila statuta teška za provođenje, pa najviše služi kao upozorenje SAD-u.

Međunarodni doseg američkog finansijskog sistema i prisustvo mnogih evropskih kompanija u SAD-u također dovode u pitanje efikasnost tog statuta.

Juncker je rekao da je Komisija odlučila omogućiti “Evropskoj investicijskoj banci da osnaži investicije evropskih kompanija u Iranu”. To bi moglo omogućiti više pozajmica Iranu u kojima dominira euro.

Izvor: Al Jazeera i agencije