EU poziva na smirivanje strasti u Makedoniji

Glasnogovornik EU uputio poruku opoziciji u Makedoniji da se vrati u parlament i da ne bojkotira predstojeće lokalne izbore (EPA)

Evropska unija poslala je poruku za smirenje strasti u Makedoniji i pozvala lidere političkih stranaka i njihove pristalice da poštuju Ustav i zakone te zemlje.

Ovo je, kako je u petak prenijela agencija MIA, izjavio portparol Evropske komisije Sebastien Brabant i poklapa se sa stavom koji je odmah nakon incidenata u Skupštinu i van nje, povodom glasanja o budžetu za 2013. godinu, iznijela i Stalna misija EU u Skoplju.

“Sa zabrinutošću posmatramo političke sudare u i oko zgrade Skupštine i pozivamo sve strane da odmah prestanu sa svim agresivnim i provokativnim akcijama”, rekao je Brabant.

Poziv liderima

Portparol EK je kazao i da je mirno izražavanje različitih mišljenja osnova snažne demokratske nacije, dok upotreba nasilja bilo koje strane podriva taj sistem i nanosi štetu mogućnosti da se odgovorno vlada.

“EU poziva sve lidere da se ponašaju na način koji je u saglasnosti sa Ustavom i zakonima, ali i da djeluju kroz raspravu u Skupštinu, što je u najboljem interesu građana koji su ih izabrali da ih predstavljaju”, izjavio je Brabant.

On je ujedno uputio poruku opoziciji u Makedoniji da se vrati u parlament i da ne bojkotira predstojeće lokalne izbore.

Kako prenosi MIA, niko u EK ne želi da komentira kako će se najnovija zbivanja u Makedoniji odraziti na proljetni izvještaj i mogućnost zemlje da dobije pozitivnu preporuku i konačno datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Izvor: Agencije