EU poziva Rusiju, Iran i Tursku: Ispunite obećanja o Siriji

'Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica donese hrabre odluke kako bi pomogla Siriji i njenom narodu', kaže ruski ambasador pri EU-u Vladimir Čižov (EPA)

Evropska unija pozvala je Rusiju, Iran i Tursku da osiguraju prestanak sukoba u Siriji, u vrijeme kad su se međunarodni donatori okupili u Briselu kako bi prikupili pomoć za tu ratom razorenu zemlju, javlja AP.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da Rusija, Iran i Turska imaju “posebnu odgovornost” da osiguraju prekid vatre i izvrše pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da se vrati za pregovarački sto, prenosi Tanjug.

“Gledamo eskalaciju vojnih aktivnosti, što je upravo suprotno od onoga što su obećali”, rekla je Mogherini.

Gotovo 80 zemalja, organizacija i partnera, koji podržavaju Siriju, učestvuje na donatorskoj konferenciji, koju je organizirala Evropska unija u Briselu.

EU se nada da će skup dati podstrek zaustavljenim mirovnim potezima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, uz prikupljanje nekoliko milijardi dolara humanitarne pomoći za Siriju i susjedne zemlje, poput Libana i Jordana, koji se bore s milionima izbjeglica.

Pomoć za Siriju

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je da će ta zemlja osigurati milijardu eura u okviru novih sredstava za 2018. i sljedeće godine.

Ruski ambasador pri EU-u Vladimir Čižov smatra da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica donese hrabre odluke kako bi pomogla Siriji i njenom narodu.

Britanski ministar za Bliski istok Alistair Burt saglasan je da su potrebe Sirije ogromne.

“Svi znamo da je ono što činimo na humanitarnoj osnovi samo flaster za ranu. Morate se baviti samom ranom, tako da se nadamo da bi ozbiljnost sukoba i pričinjena šteta mogli biti korisni da se dodatno ohrabre različite strane da se ponovo pokrenu”, rekao je on.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura u međuvremenu je upozorio da bi sjeverna provincija Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, mogla postati najnovije područje humanitarne krize u Siriji.

“Idlib je veliki izazov, 2,5 miliona ljudi”, rekao je novinarima u utorak De Mistura, dodajući da se tamo nalaze žene, djeca, civili.

Izrazio je nadu da će dvodnevna donatorska konferencija biti prilika da se osigura da “Idlib ne postane novi Halep, nova Istočna Ghouta, jer su dimenzije potpuno drugačije”.

Izvor: Agencije