EU pozvala Zuckerberga da svjedoči pred parlamentom

Mark Zuckerberg je u Kongresu SAD-a rekao da mu je žao što Facebook nije uspio zaštititi svoje korisnike i njihovu privatnost (EPA)

Evropska unija poziva izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da svjedoči pred Evropskim parlamentom o skandalu vezanom za sigurnost podatka miliona korisnika te mreže, prenosi AP.

Navodi se da je evropska komesarka za pravosuđe Vera Jourova razgovarala telefonom s operativnom direktoricom Facebooka Sheryl Sandberg i izjavila da Zuckerberg treba odgovoriti na poziv EP-a da objasni tu situaciju.

Podsjeća se da je prošle sedmice Facebook priznao da bi 2,7 miliona ljudi u Evropi moglo biti žrtve neovlaštenog dijeljenja podataka u koje je bila uključena firma za konsultantske usluge u politici Cambridge Analytica.

Svjedočenje u Kongresu SAD-a

Zuckerberg je ranije ove sedmice svjedočio u Kongresu SAD-a u vezi sa skandalom.

On je rekao je napravio grešku i da mu je žao što Facebook nije uspio zaštititi svoje korisnike i njihovu privatnost.

U uvodnoj riječi pred Kongresom, gdje je svjedočio o skandalu s kompanijom za analizu podataka Cambridge Analytica, kada su procurili podaci više od 50 miliona korisnika Facebooka, Zuckerberg je kazao da je sada jasno da nisu uradili dovoljno da spriječe da se ovakve stvari koriste i u loše svrhe.

Uzeti podaci su iskorišteni u radu Cambridge Analytice za kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvor: Agencije