EU pozvao Kosovo na razgovor o tarifama

EU je u više navrata negativno ocijenila mjere na uvoz robe iz Srbije i BiH (AFP)

Predstavnici kosovske Vlade pozvani su u Bruxelles gdje će s dužnosnicima Europske unije razgovarati o odnosima EU i Kosova, a jedna od tema bit će i uvođenje pristojbi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

Prema priopćenju Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, dužnosnici EU i Kosova “razmotrit će političke i ekonomske kriterije, financijsku suradnju i implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Izaslanstvo Unije predvodit će šefica europske diplomacije Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn, a službenu Prištinu predstavljat će tim na čelu s premijerom Ramushem Haradinajem.

Uoči sastanka, glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da su Mogherini i Hahn uputili pismo Haradinaju u kome još jednom objašnjavanju poziciju EU u pogledu pristojbi i ponavajaju poziv za njihovim ukidanjem “što je to prije moguće”.

Označavati drugačije porijeklo proizvoda

“U pismu se ponavlja i ponuda koju je povjerenik Hahn iznio Kosovu, a koja se odnosi na pravi način rješavanja zabrinutosti koje ima Priština i zahvaljuje se premijeru Haradinaju na posvećenosti dijalogu”, izjavila je Kocijančič.

Navodi se i kako je EU spreman da pokrene “posebni format” sastanaka koji bi se bavio pronalaženjem praktičnih rješenja za problem u trgovini između Beograda i Prištine, što bi podrazumijevalo i drugačije označavanje porijekla proizvoda.

“Idealno bi bilo da se to pokrene već na marginama Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u ponedjeljak, 17. prosinca. Kao znak dobre volje pozivamo kosovske vlasti da suspendiraju primjenu pristojbi kao prijelaznu meru”, navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

EU je u više navrata ocijenila da mjere na uvoz robe iz Srbije i BiH nisu u skladu s duhom sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i obavezama koje je Kosovo preuzelo iz tog ugovornog dokumenta. 

Izvor: Agencije