EU pozvao sve u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom

Federica Mogherini, Johannes Hahn, Zoran Zaev, Alexis Tsipras
Sporazum je predviđao da Makedonija primijeni ime u u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka prestane blokirati učlanjenje u NATO i EU (EPA)

Visoki dužnosnici Europske unije Federica Mogherini i Johannes Hahn pozvali su u petak sve političke stranke i građane u Makedoniji da podrže primjenu dogovora s Grčkom za rješenje spora u vezi imena.

“Svi lideri, stranke i građani trebaju vidjeti kakvu korist će donijeti rješavanje dugogodišnjeg spora s imenom i konstruktivno se uključiti u ratifikaciju i provođenje dogovora”, rekla je Mogherini nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju s Makedonijom.

Kako su prenijeli makedonski mediji, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku je dogovor Makedonije s Grčkom nazvala “jednom od najvećih uspješnih priča našeg vremena”, dodajući da to govori “bez straha da pretjeruje kada to kaže”, prenosi Beta.

‘Stojimo čvrsto uz vas’

“Sjetite se, prije samo jedan mjesec dogovor nije bio potpisan, poziv za NATO nije bio upućen i nije postojala odluka Vijeća o datumu za pregovore. Za manje od jednog mjeseca nalazite se na sasvim drugom mjestu”, rekla je Mogherini.

Ona je istaknula da EU očekuje od svih u Vladi i oporbi da nastave raditi zajedno na europskim reformama.

“Vrata EU-a su otvorena i put zemlje prema Uniji je sada neopoziv. Mi stojimo čvrsto uz vas”, poručila je Mogherini makedonskim političarima i građanima.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn je potvrdio da će doći u Makedoniju 17. srpnja na početak tehničkog dijela procesa analize usuglašenosti makedonskog s europskim zakonodavstvom i koliko je zemlja spremna za početak pregovora.

“Ovaj pripremni posao nije nešto što se čini u nekoliko tjedana. Treba pripremiti svih 35 poglavlja koja pokrivaju pristupne pregovore. To se mora pažljivo pripremiti i ključno je da tu stvar učinimo za jednu godinu”, rekao je on.

Hahn: Nastaviti raditi na uvjetima za pregovore 

Hahn je istaknuo kako je od ključne važnosti za Makedoniju da nastavi raditi na uvjetima za početak pregovora s EU-om, a to su reforma administracije, borba protiv korupcije, uključujući i visoku korupciju i reformu obavještajnih službi.  

S makdonske strane sastanku Vijeća za stabilizaciju prisustovali su ministar vanjskih poslva Nikola Dimitrov i vicepremijer za europska pitanja Bujar Osmani.

Grčka i vlasti u Skoplju su 17. lipnja potpisali povijesni sporazum o preimenovanju Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

Od neovisnosti 1991. godine Grčka se protivi da njezin susjed zadrži ime Makedonija te Skoplju blokira ulaz u NATO i stavlja prepreke na približavanje Europskoj uniji.

Izvor: Agencije