EU: Privredni rast povećava stopu zaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u EU i u eurozoni, koja je počela padati polovinom 2013. godine, nastavlja i dalje padati (Arhiva)

Sve zemlje članice Evropske unije bilježe privredni rast, koji povećava stopu zaposlenosti i smanjuje nezaposlenost.

Hrvatska je u trećem tromjesečju imala najveći rast stope zaposlenosti za 1,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuje izvještaj o zapošljavanju i socijalnim kretanjima u EU, koji je u objavila Evropska komisija.

Stopa zaposlenosti u trećem tromjesječju 2017. godine u odnosu na prethodno tromjesečje rasla je u svim članicama osim u Poljskoj i Litvaniji.

Najviši rast imala je Hrvatska – 1,4 posto, a zatim Estonija – 1,1 posto.

Na godišnjem nivou, od trećeg tromjesečja 2016. do trećeg tromjesečja 2017. godine, stopa zaposlenosti najviše je porasla u Rumuniji – 5,2 posto, Malti – pet posto, Kipru – 3,4 posto i Hrvatskoj – 3,2 posto, prenosi Hina.

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji

Međutim, Hrvatska i dalje ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU, samo Italija i Grčka imaju niže stope.

Stopa zaposlenosti u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bila je 64 posto, u Italiji 63 posto, a u Grčkoj 58 posto.

Uvjerljivo najvišu stopu zaposlenosti imala je Švedska – 82 posto.

Prosječna stopa zaposlenosti u EU 28 bila je 72 posto, a u eurozoni 71 posto.

Stopa nezaposlenosti u EU i u eurozoni, koja je počela padati polovinom 2013. godine, nastavlja i dalje padati.

Prošle je godine pala na 7,3 posto na nivou EU-a i na 8,7 posto u eurozoni.

U decembru prošle godine nezaposlenost u Hrvatskoj bila je 10 posto, a godinu dana ranije, 12,5 posto.

Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u decembru 2017. godine iznosila je 24,5 posto, za 5,9 posto manje nego godinu dana ranije.

U većini zemalja članica EU-a pala je stopa dugotrajno nezaposlenih (onih koji su bez posla godinu dana ili više).

U Hrvatskoj je stopa dugotrajno nezaposlenih bila 3,9 posto u trećem tromjesečju 2016, a godinu dana poslije pala je za 1,5 posto, većim dijelom zbog pada stope jako dugo nezaposlenih (onih koji su nezaposleni najmanje dvije godine).

U gotovo svim zemljama članicama porastao je bruto raspoloživi dohodak kućanstava, ali je u nekoliko država – Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Holandiji, i dalje ispod nivoa iz pretkrizne 2008. godine.

‘Rast se vratio u Evropu’

U trećem tromjesečju 2017. godine produktivnost rada u EU nastavila je skroman rast na godišnjem nivou u većini država, a najveći rast zabilježen je u Latviji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji (tri ili više posto), što održava rast bruto domaćeg proizvoda i rast zaposlenosti.

U Hrvatskoj je produktivnost stagnirala i ne održava rast BDP-a i rast stope zaposlenosti.

“Rast se vratio u Evropu. Zapošljavanje u EU dostiglo je najviši nivo ikad: posao ima više od 236 miliona ljudi. Nezaposlenost je u stalnom padu. Trebali bismo na najbolji način iskoristiti ovaj pozitivni privredni zalet i ostvariti nova, djelotvornija prava građana koja smo zacrtali u Evropskom stupu socijalnih prava: pravedne radne uvjete, jednak pristup tržištu rada i adekvatnu socijalnu zaštitu. Sada je vrijeme da osiguramo da svi građani i radnici ostvare koristi od ovih pozitivnih kretanja na tržištu rada”, izjavila je Marianne Thyssen, komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja.

U novembru prošle godine Evropski parlament, Evropsko vijeće i Evropska komisija proglasili su Evropski stup socijalnih prava, u kojem je utvrđeno 20 ključnih načela i prava u cilju podrške pravednim i funkcionalnim tržištima rada i sistemima socijalne zaštite.

Izvor: Agencije