EU priznaje sirijski opozicioni blok

Evropska unija (EU) priznala je novi sirijski opozicioni blok kao legitimne predstavnike sirijskog naroda i izrazila spremnost da podrži ovu političku koaliciju i njene odnose s međunarodnom zajednicom.

“EU smatra Sirijsku nacionalnu koaliciju (SNK) za legitimnog predstavnika težnji sirijskog naroda”, izjavili su u ponedjeljak evropski ministri vanjskih poslova na kraju sjednice u Briselu, prenosi Fena.

Evropljani žele da SNK “nastavi raditi prihvatajući principe ljudskih prava i demokratije, uz učešće svih opozicionih grupa i svih sektora sirijskog civilnog društva”, navodi se u deklaraciji koju su usvojili šefovi evropskih diplomatija.

“EU je spremna podržati ovu novu koaliciju u njenim naporima i odnosima s međunarodnom zajednicom”, navodi se u dokumentu.

Ministri vanjskih poslova su zatražili od lidera SNK-a da stupe u kontakt s specijalnim predstavnikom Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL( Lakhdarom Brahimijem i da mu prezentiraju svoj politički program, “u namjeri da stvore kredibilnu alternativu aktuelnom režimu”, prenosi AFP.

Većina pokreta iz sirijske opozicije potpisala su 11. novembra u Dohi sporazum o stvaranju koalicije” s ciljem da se ujedinjeni bore protiv režima Bashara al-Assada.

Francuska i Italija su bile prve zemlje koje su SNK priznale za jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Izvor: Agencije