EU proširila sankcije protiv Sj. Koreje

Sjeverna Koreja pojačala je učestalost raketnih i proba nuklearnog oružja tokom protekle dvije godine (EPA)

Evropska unija u četvrtak je proširila sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog njenih posljednjih nuklearnih proba i lansiranja balističkih projektila.

Nove sankcije imaju za cilj industrije povezane s vojnim sektorom, kao i rudarsku, hemijsku i prerađivačku industriju, navodi blok u saopćenju.

Unija je prvi put uvela sankcije protiv Pjongjanga krajem 2006. godine i otad im stalno širi obim, uključujući uvođenje embarga na oružje, kao i na trgovinu zlatom i dragocjenim metalima te luksuznim robama.

U saopćenju Unija navodi da su nove kaznene mjere odgovor na akcije koje predstavljaju “ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti u regiji i šire”.

Također je dodala četiri osobe na svoju crnu listu pojedinaca kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta su im sredstva zbog veza sa sjevernokorejskim čelništvom i njegovim programom naoružanja.

Nuklearne probe

Sjeverna Koreja pojačala je učestalost raketnih i proba nuklearnog oružja tokom protekle dvije godine, a eksperti tvrde da gotovo ima kapacitete da pogodi projektilom američko tlo.

O raketnim probama Sjeverne Koreje razgovarali su danas predsjednik SAD-a Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe.      

U telefonskom razgovoru s japanskim premijerom Trump je rekao da će SAD nastaviti jačati sposobnost da odvraća i brani sebe, ali i svoje saveznike “u punom obimu svojih vojnih sposobnosti”, prenosi Reuters.

Abe je izjavio da su se on i Trump složili da je najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje “opasna provokacija i ozbiljna prijetnja”.

On je kazao i da će Japan nastaviti pratiti kako će Kina reagirati na akcije Pjongjanga nakon susreta kineskog i američkog predsjednika.

Izvor: Agencije