EU: Rusko-turski sporazum o Idlibu mora zaštititi civile

Ruski predsjednik je rekao i da će iz demilitarizirane zone, do 10. oktobra, biti povučeno teško naoružanje (EPA)

Rusko-turski sporazum o sirijskoj provinciji Idlib mora da zaštiti civile i omogući pristup za pomoć, saopćila je Evropska unija, dan nakon što su se turski i ruski predsjednik dogovorili o uspostavljanju demilitarizirane zone u toj provinciji.

“Očekujemo da će sporazum koji su jučer postigli ruski i turski predsjednik garantirati zaštitu života civila i infrastrukture kao i neometen i održiv humanitarni pristup”, rekla je novinarima glasnogovornica EU-a, prenio je Reuters.

Dogovor o formiranju demilitarizirane zone pozdravile su sirijske i iranske vlasti.

“Sirija pozdravlja dogovor o Idlibu”, izjavio je izvor blizak sirijskom Ministarstvu vanjskih poslova i dodao da vlasti pozdravljaju svaku inicijativu kojom se sprečava “prolivanje krvi Sirijaca i utječe na obnovu sigurnosti”.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je ranije danas dogovor Rusije i Turske ocjenjujući da je to primjer “odgovorne diplomatije”.

“Nekoliko sedmica intenzivne i odgovorne diplomatije pomoglo je u sprečavanju rata u Idlibu i dovelo do čvrste posvećenosti u borbi protiv ekstremističkog terorizma”, naveo je šef iranske diplomatije Muhamed Javad Zarif na Twitteru.

Povlačenje teškog naoružanja   

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan saopćili su jučer u Sočiju da su se dogovorili da uspostave demilitariziranu zonu u sirijskoj provinciji Idlib, duž linije dodira pobunjeničkih i vladinih snaga.

Idlib je posljednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji gdje su snage predsjednika Bashara al-Assada ranije najavile ofanzivu za preuzimanje te oblasti.

Putin je, poslije razgovora s Erdoganom, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da će ta zona, širine od 15 do 20 kilometara, biti uspostavljena do 15. oktobra, a da će njome patrolirati mobilne jedinice ruskih i turskih snaga, prenio je Reuters.

Ruski predsjednik je rekao i da će iz demilitarizirane zone, do 10. oktobra, biti povučeno teško naoružanje.

Također je naveo da se iz te zone moraju povući i pobunjenici Nusra fronta.

Prema njegovim riječima, sirijska vlada podržava ovaj pristup.

Izvor: Agencije