Oglasi

EU sprema mehanizam za vraćanje viza Balkanu

Srbija je zemlja u Evropi s najvećim brojem zahtjeva za azil u 2012. godini, a slijedi je Makedonija.

Šest zemlja Evropske unije zatražilo je od Srbije da što prije riješi problem naglog priliva lažnih azilanata u zemlje članice. 

Ukoliko se taj trend nastavi, Evropska komisija će pokrenuti mehanizam za vraćanje viza građanima Srbije.

Uz Srbe, najviše zahtjeva za azil ulažu državljani Makedonije, a BiH i Albanija nisu daleko, navodi Tanja Fajon, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i poslanica Evropskog parlamenta.

Alarmantna situacija

„Situacija je dovoljno alarmantna, ali još nema mehanizma za privremenu suspenziju i nijedna članica ne može do kraja godine ukinuti bezvizni režim“, kazala je Fajon u utorak za Al Jazeeru.

Ona je naglasila kako se sada vrši pritisak da se što prije usvoji mehanizam za suspenziju kojeg je predložila Evropska komisija. Usvajanje mehanizma se očekuje do kraja godine ili na samom početku iduće.

Suspenzija bezviznog režima trajala bi pola godine, a potom je moguće produženje.

U graničnoj policiji Srbije ne vjeruju da će Evropa posegnuti za tako radikalnim mjerama.

Ukoliko se hitno ne uradi nešto na smanjenju broja takozvanih lažnih azilanata, hrvatski policajci će provjeravati da li pasošima državljana Srbije nalazi šengenska viza.

Nade građana

Nebojša Đurđević, stanovnik Beograda kazuje:

„Mi se iskreno nadamo da od toga neće biti ništa i verujemo u to, zaista verujemo.“

Njegov sugrađanin Dejan Škrvbić dodaje:

„Često putujem, tako da će mi to baš biti problem. Nadam se da do toga neće doći.“

Stevo Rauš, stanovnik Rume poručuje:

„Mi smo navikli na sve, tako da verovatno ćemo i na to da se adaptiramo, ali nadam se da neće - mnogo je lakše ovako“.

U Graničnoj policiji kažu da je Srbija nedavno dobila ozbiljnu opomenu od Evropske komisije zbog naglog povećanja zahtjeva za azil.

Međutim, u posljednjem izvještaju Komisije stoji da je Srbija na tom polju, ostvarila umjereni napredak.

Nenad Banović, načelnik Uprave Granične policije veli:

„Prema našim pokazateljima i prema izveštaju EK-a koji nam je pristigao, definitivno u izveštaju piše da je Srbija ostvarila umereni napredak na tom planu, tako da ne očekujem ukidanje bezviznog režima i mislim da ćemo i dalje imati slobodu kretanja i putovanja u zemljama EU-a.“

Podaci vlasti

Prema podacima policije Srbije, 2010. godine bilo je 17.700 zahtjeva za azil koji dolaze iz ove zemlje. Prošle godine zatraženo je 10.500 azila, dok je za prvih devet mjeseci 2012. taj broj pao na pet hiljada.

„Prema podacima belgijskih vlasti, Srbija je zemlja u Evropi s najvećim brojem zahteva za azil u 2012. godini. Odavde je od januara stizalo po 60 azilanata mesečno“, javio je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Azil u zemljama Evropske unije uglavnom traže Romi i Albanci. Oni imaju srpski pasoš koji koriste kako bi ušli u šengenski prostor. Poslije toga u zemljama članicama traže azil. Njihovi zahtjevi sada se obrađuju po hitnom postupku za svega 48 sati, a u 99 posto slučajeva budu odbijeni.

U graničnoj policiji navode da je u nekoliko zemalja broj zahtjeva za azil smanjen, ili prepolovljen. Kao primjer navode Luksemburg, Belgiju i Švedsku.

Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije navodi:

„Kreću se iz države u državu i menjaju svoju destinaciju, traže azil npr. u Švajcarskoj i neki dan pre isteka roka za odlučivanje oni odustanu i pređu u Nemačku i takođe se i tu prijave. Praktično sada imamo pojavu da jedno lice dva puta traži azil, a da ga registruju kao dva lica.“

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vincent Degert kaže da bezvizni režim funkcionira dobro, uz napomenu kako Srbija mora uraditi nešto po pitanju lažnih azilanata.

Strožije procedure

„Oni predstavljaju teret za administraciju Evropske unije i Srbije. Potrebno je uvesti strožije procedure i efikasniju kontrolu na šengenskim granicama, a to istovremeno znači da i Srbija mora da uradi nešto po tom pitanju", kaže Degert.

Vijeće ministara EU-a 25. oktobra razmotrit će hitne mjere za zaustavljanje naglog priliva "lažnih azilanata" iz Srbije i Makedonije.

Zvanični Beograd odgovorio je Briselu kako je spreman da riješi problem, kako rampa za slobodno putovanje na zapad Evrope ne bi bila spuštena.

Izvor: Al Jazeera