EU spreman za ‘najambiciozniji’ trgovinski ugovor s Londonom

Brexit, Zastave, Velika Britanija, EU
Usprkos svom trudu najsrčanijih euroskeptika, zvonjavom Big Bena se Brexit slaviti neće (EPA)

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u ponedjeljak da je EU spreman ponuditi Londonu “najambiciozniji” trgovinski ugovor nakon Brexita, uz uslov da Velika Britanija poštuje stavke “razvoda”.

“Uspijemo li se dogovoriti o urednom izlasku i utvrditi poštena pravila igre u budućnosti, naša buduća veza će imati sve uslove da bude ambiciozna”, rekao je Barnier u govoru u istraživačkom institutu u Briselu.

Pod takvim uslovima “EU će biti spreman ponuditi [Velikoj Britaniji] najambicioznije ugovore o slobodnoj trgovini”, dodao je.

Početak trgovinskih pregovora s Londonom zahtijeva da se prvo utvrde uslovi “razvoda”, kao što su posljedice izlaska za Irsku i podmirenje finansijskih obaveza.

Nestrpljivo iščekivanje

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk dao je Velikoj Britaniji rok do početka decembra da postigne napredak u vezi s glavnim pitanjima, inače neće moći predložiti dvadesetsedmerici da odobre početak druge faze pregovora na idućem evropskom samitu sredinom decembra.

London uporno traži da što prije počnu pregovori o budućim vezama dva partnera pošto se dovrši postupak razlaza.

Na prošlom evropskom susretu na vrhu čelnici evropskih zemalja su načinili iskorak, pristajući na “interne pripreme” za buduće pregovore.

“Neuspjeh pregovora nije naš scenarij, iako smo spremni i na to”, zaključio je Barnier.

Izvor: Agencije