EU traži analizu rada tužilaštva RS-a

VSTV će rezultate analize dostaviti tijelu Vijeća Evrope za ustavna pitanja (EPA)

Venecijanska komisija zadužila je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH da izradi analizu rada i opravdanosti postojanja Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, izjavio je predsjednik Vijeća Milorad Novković.

On je dodao da je zatražena i analiza rada privrednih sudova, koja je inače već urađena.

“Od Venecijanske komisije je stigao zahtjev za preispitivanje dosadašnjeg rada Specijalnog tužilaštva Republike Srpske. Mogu se čuti različita mišljenja o njihovom radu od političkih predstavnika, kao i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, ali i javnosti. Mi ćemo ovih dana započeti analizu”, naveo je Novković u izjavi za banjalučki dnevnik Glas Srpske.

Novković je rekao da će poslije analize VSTV-a dati ocjenu rada Specijalnog tužilaštva koju će dostaviti Komisiji, savjetodavnom tijelu Vijeća Evrope za ustavna pitanja.

Stav nakon provjera

“Ako rezultati rada tog tužilaštva budu pozitivni, predložićemo da se takva institucija formira i u Federaciji BiH. Analizu za privredne sudove završili smo u decembru i ona će biti predstavljena na prvoj ovogodišnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta”, kazao je Novković.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da predstavnici VSTV-a u Specijalno tužilaštvo trebalo da uđu krajem januara ili početkom februara.

Novković nije želio komentirati dosadašnji rad Specijalnog tužilaštva, naglasivši da će VSTV svoj stav o toj instituciji dati poslije provjera.

On, naime, smatra da je najbolje da se sva pitanja promjena u pravosuđu riješe kompromisom koji će osigurati najbolje standarde za rad sudova i tužilaštava.

“Iznad svega je da oni budu nezavisni, nepristrasni i profesionalni”, rekao je Novković.

Glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić rekao je da je Specijalno tužilaštvo opravdalo razloge svog postojanja i da njegovo ukidanje zavisi od procjene nadležnih organa, da li u RS-u ima organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Članovi Venecijanske komisije boravili su u decembru u BiH kada je Delegacija EU u BiH organizirala sastanak predstavnika svih ustavnopravnih i zakonodavnih komisija parlamenata u BiH, stručnjaka iz određenih zemalja EU, kao i domaćih stručnjaka na temu reforme pravosuđa.

Izvor: Agencije