Oglasi

EU traži da posljedice snose krivci za krizu

EU želi da u sličnim krizama negativne posljedice snose oni koji su je uzrokovali, javila Al Jazeerina Katarina Drlja.

Kraj je posljednjeg samita Evropske unije (EU) u ovoj godini. Iza 27-sedmorke je uspješna i produktivna sedmica, ali i izuzetno turbulentna krizna godina u kojoj se eurozona našla na ivici ponora.

Lideri EU-a nisu donijeli konkretne odluke, ali su saglasni oko daljeg jačanja integracija.

Glavni zadatak Unije je da se zaštiti od potencijalno nove krize i brojnih problema koje pogađaju Evropljane, između ostalog i nezaposlenosti.

"Moramo uvesti mlade ljude na tržište rada i omogućiti oporavak ovog sektora. Prošle nedjelje Evropska komisija je predložila paket mjera o zapošljavanju mladih. Nadam se da će igrati važnu ulogu u borbi zemalja sa nezaposlenošću omladine. Četiri mjeseca nakon što završe obrazovanje, željeli bismo da se mladi ljudi ili vrate školovanju, daljoj obuci, ili preduzetništvu, ili da ih čeka posao", kazao je Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije.

Janša i Milanović

„EU želi neke vrste garancije kako bi ubuduće u sličnim krizama negativne posljedice snosili oni koji su je uzrokovali, a ne poreski obveznici“, javila je iz Brisela reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Al Jazeeru je u Briselu zanimalo pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom Parlamentu.

Premijer Slovenije Janez Janša je rekao kako neće biti prepreka tek kada se budu poštivali postignuti dogovori.

„Hrvatska duboko vjeruje da je sa svoje strane ispunila obaveze“, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

EU lideri su potvrdili zaključke šefova diplomatija, kojima je dijelu Zapadnog Balkana omogućen nastavak EU integracija u prvoj polovini sljedeće godine. No, uslovljen je dovoljnim napretkom.

Šefovi država i vlada potvrdili su u petak, na završetku samita u Briselu, zaključke šefova diplomatija, kojima je Srbiji otvorena mogućnost da, ukoliko bude dovoljno napredovala, počne pregovore o članstvu tokom prve polovine iduće godine, prenosi Tanjug.

Šefovi država i vlada EU-a zaključke, oko kojih su se usaglasili ministri svih 27 zemlja članica 11. decembra, potvrdili su bez debate, a na završnoj konferenciji za novinare nije bilo riječi o proširenju.

Potvrda zaključaka

"Vijeće EU-a pozdravlja i potvrđuje zaključke ministarskog vijeća od 11. decembra 2013. godine", glasi posljednja tačka zaključaka koji su usvojeni u petak.

Pored pitanja napretka Srbije, tokom dvodnevnog samita šefovi država i vlada EU-a razmotrili su i druga pitanja, poput mjera za suzbijanje dužničke krize i stabilizaciju eura, stvaranje jedinstvene ekonomske i monetarne unije, unapređenja zajedničke sigurnosti i odbrambene politike, kao i situaciju na Bliskom istoku i odnose s Rusijom.

Samitom lidera EU-a završeno je kiparsko predsjedavanje Unijom, a kormilo EU-a će od 1. januara 2013. godine preuzeti Irska.

Izvor: Al Jazeera i agencije