Oglasi

EU traži informacije o Gazpromu

Ukoliko Gazprom odbije suradnju, EU će od treće strane dobiti informacije bitne za istragu o netržišnom ponašanju.
Ruska vlada je usvojila dekret kojim se sve informacije o poslovanju "od strateške važnosti" stavljaju pod nadležnost ruske državeReuters

Visoki izvori u Briselu tvrde da su najnoviji pokušaji ruske vlade da onemogući pristup informacijama važnim za istragu u vezi monopolističkog ponašanja ruske energetske grupe Gazprom uzaludni, jer će istražna tijela EU, ukoliko Gazprom odbije da sarađuje, nabaviti ključne informacije od treće strane, objavile su agencije.

Pokaže li se da su navodi iz optužbe tačni, Gazprom neće moći da izmakne plaćanju penala koje Evropska komisija propisuje za netržišno i monopolsko ponašanje.

'Direktiva Vlade'

Ruska vlada je 11. septembra usvojila dekret kojim se sve informacije o poslovanju "od strateške važnosti" stavljaju pod nadležnost ruske države.

"Iako se u dokumentu ne spominje Gazprom, jasno je da predsjednik Vladimir Putin želi da spriječi svaki protok informacija koji bi mogao da našteti ruskom energetskom konzorciju", tvrdi izvor iz Brisela.

Glasnogovornik Gazproma izjavio je da će politika njegove kompanije biti usklađena sa direktivom Vlade i da nijedna informacija koja se tiče poslovanja firme ili politike cijena neće biti objavljena bez prethodnog odobrenja nadležnih vladinih organa.

Izvor: Agencije