EU traži istragu o tajnim zatvorima CIA-e

Evropski parlament traži istragu o tajnim zatvorima CIA-e u nekoliko evropskih država i da se odgovornima sudi.

Evropski parlament, CIA, tajni zatvori, Guantanamo, Al-Kaida, Ljudska prava
Lokacija u rumunskom glavnom gradu Bukureštu, koja je u medijima označena kao jedan od tajnih zatvora CIA-a [Reuters]

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu izglasao izvještaj u kome se zahtijeva istraga o tajnim zatvorima CIA-e u nekoliko evropskih država i pozvao da se odgovorni izvedu na sud.

U izvještaju se navodi da je američka tajna služba nakon 11. septembra 2001. koristila nekoliko lokacija na tlu Evrope za transport i nezakoniti pritvor osumnjičenih za terorizam i da su lokalne vlasti znale za to.

U izvještaju se konstatira da su zemlje članice, među kojima su Poljska, Rumunija i Litvanija, prekršile nekoliko međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kao i vlastite zakone kada su dozvolili da CIA koristi njihovu teritoriju u tajnom ratu protiv terorizma.

Izvještaj se poziva na činjenice koje je ranije utvrdio izvjestilac Vijeća Evrope Thomas Hammarberg, kao i nekoliko izvještaja međunarodnih organizacija za ljudska prava.

CIA je, navodi se u izvještaju, protivpravno hapsila osobe osumnjičene za terorizam, a zatim ih privatnim avionima preko baza u navedenim zemljama prebacivala u Guantanamo i druga mjesta gdje su bili podvrgnuti mučenju.

U izvještaju EP-a se spominje i Makedonija, sa čije je teritorije otet njemački državljanin arapskog porijekla, koji je tek poslije nekoliko godina torture i zatočeništva uspio dokazati da je uhapšen greškom.

Evropski parlamentarci su stoga zatražili od Evropske komisije da u roku od godinu dana osmisli niz mjera kako bi prinudila države članice da odgovorne privedu pravdi.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.