EU traži nezavisnu istragu u vezi ‘puča’ u Makedoniji

Maja Kocijančić, glasnogovornica evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana, zatražila je u subotu od makedonskih vlasti da, tokom istrage protiv osoba koje su tokom dana uhapšene zbog pripremanja državnog udara, poštuju evropske standarde, uključujući pretpostavku nevinosti, javlja Tanjug.

Kocijančič je navela da je makedonski ministar vanjskih poslova telefonom obavijestio Evropsku komisiju o hapšenju četvero ljudi, uključujući lidera opozicije Zorana Zajeva, pod optužbom da su, za račun stranih službi, pripremali državni udar.

“To su veoma ozbiljne optužbe”, navela je Kocijančić u saopćenju za medije i istakla da Evropska unija očekuje nezavisnu i transparentnu istragu, u skladu s evropskim standardima, uključujući pravo optuženih na odbranu i presumpciju nevinosti.

Kocijančič je izrazila zabrinutost zbog pogoršanja političkog dijaloga u Makedoniji i pozvala sve stranke da se uzdrže od poteza koji bi migli dodatno pogoršati situaciju.

Zaev: Zabrinuti građani

Premijer Makedonije Nikola Gruevski obratio se u subotu javnosti povodom akcije “Puč”, u kojoj je makedonska policija osujetila pokušaj zbacivanja Vlade.

Gruevski je kazao da se susretao s liderom opozicije Zoranom Zaevim na njegov zahtjev te da je Zaev jasno govorio kako posjeduje dokaze komprimitirajućeg sadržaja protiv visokih državnih funkcionera i tražio formiranje tehničke vlade.

“Svako bi poželio da ima protivnika kao što je to lider opozicije Zaev”, izjavio je premijer, želeći ukazati na političke greške i pogrešne poteze koje vuče lider opozicije, javio je iz Skoplja Admir Fazlagić.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev je za portal Nova izjavio da akcija “Puč”, u kojoj ga policija sumnjiči za “nedemokratsko preuzimanje vlasti”, nije ništa drugo sem uzaludan pokušaj vlasti da spriječi tzv. bombe koje SDSM već duže vrijeme najavljuje.

“Ovo se ne može tumačiti drugačije, ovo je uzaludan pokušaj vlasti da spriječi bombe, istine, argumente i dokaze da su oni ti koji su činili zlo, a moja je krivica to što sam saznao”, rekao je Zaev za Novu i dodao da ga ova akcija neće spriječiti da objavi “bombe”.

Zaev smatra da je premijer Gruevski pokušao na drzak način spriječiti objavljivanje dokaza o kršenju zakona i Ustava kada je rekao da su ti spisi nastali prisluškivanjem razgovora.

On je najavio da će objaviti sve što ima u posjedu i negirao da je dokaze dobio od inostranih službi, već od “zabrinutih građana”.

Prijave protiv četiri osobe

“Nisam ucjenjivao, niti prijetio. Svi znaju pet zahtjeva, među kojima je i tehnička vlada. Novo je da su dokazi dobijeni od poštenih građana i ljudi iz službi Gruevskog, koji se istinski brinu za budućnost Makedonije”, pojasnio je Zaev na konferenciji za novinare u subotu navečer.

Lider opozicije pozvao je međunarodnu zajednicu da prati slučaj i šta će se događati u narednim danima, te da reagira, budući da je riječ o zemlji kandidatu za EU.

Makedonska policija osujetila je pokušaj zbacivanja Vlade, saopćilo je ranije u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, javila je reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska.

“Prvi put od sticanja nezavisnosti, MUP je osujetio pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, odnosno narušavanja ustavnog poretka zemlje”, rekao je glasnogovornik Ministarstva Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.

Ministarstvo je podnijelo krivične prijave protiv četiri osobe, a jedna od njih je Zaev.

Osumnjičeni su, upotrebom nezakonitih sredstava, praćenja i špijunaže, upućivali ozbiljne prijetnje visokim državnim funkcionerima i htjeli su izvršiti prevrat te iznuditi razne usluge.

‘Ozbiljne prijetnje premijeru’

Jedan od prijavljenih se, rečeno je u MUP-u, u nekoliko navrata susreo s premijerom Gruevskim i jasno i decidno mu upućivao ozbiljne prijetnje da posedjuje dokaze kompromitirajućeg sadržaja protiv visokih državnih funkcionera i javnih ličnosti u zemlji.

Prijavljeni je tražio od premijera da formira tehničku vladu te da raspiše prijevremene parlamentarne izbore, a da zauzvrat ne objavi kompromitirajuće informacije.

Osoba koja se susretala s premijerom je Zaev.

Tužilaštvo za organizirani kriminal i korupciju povelo je postupak protiv četiri osobe za špijunažu i nasilje prema prestavnicima najviših državnih organa u Makedoniji.

Za troje osumnjičenih određen je pritvor, ali ne i za Zaeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije