EU traži od Izraela da se suzdrži od upotrebe ubojite sile

Izvjestilac UN-a kaže da su izraelski vojnici posljednjih sedmica ubili više od 100, a ranili više od 12.000 Palestinaca (EPA)

Evropska unija apelovala je danas na izraelsku vojsku da se “suzdrži od upotrebe ubojite sile protiv nenaoružanih demonstranata”, pošto su u petak četvorica mladih Palestinaca, uključujući i jednog tinejdžera, ubijena u izraelskoj vatri tokom protesta duž granice između Pojasa Gaze i Izraela.

U današnjem saopštenju, diplomatska služba EU-a pozvala je i na punu istragu jučerašnjeg incidenta.

Palestinci su jučer masovno protestovali četvrtog petka zaredom. Proteste protiv blokade Izraela i Egipta i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela predvodi Hamas, koji vlada Gazom. 

Od prvih demonstracija 30. marta ubijeno je 39 Palestinaca, njih 32 u samim protestima, dok ih je 1.600 ranjeno u izraelskoj vatri, navode zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Izrael je od samog početka bio izložen međunarodnim kritikama zbog upotrebe bojeve municije i UN i EU su zatražile transparentnu istragu.

Lieberman: Hamas je krivac

Jučerašnja pogibija palestinskog tinejdžera podstakla je nove apele da se istraga povede, dok organizacije za ljudska prava upozorovaju da su nezakoniti izraelski propisi o otvaranju vatre na demonstrante.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman je danas, međutim, ocijenio da je Hamas jedini krivac za smrt tog dječaka. On je na Twitteru optužio Hamas da koristi žene i djecu kao ljudski štit. 

Optužbi Liebermana prethodila je osuda izaslanika UN-a za Bliski istok Nikolaja Mladenova, koji je na Twitteru objavio da je sramotno pucati na djecu i zatražio istragu.

Izraelska vojska nije komantarisala pogibiju mladog Mohammeda Ibrahima Ayyouba. Zdravstveni zvaničnici u Gazi su najprije objavili da je imao 15 godina, ali je lokalna organizacija za ljudska prava, pozivajući se na zvanična dokumenta, navela da mu je bilo samo 14 godina.

U jučerašnjim protestima je takođe ranjeno više od 700 Palestinaca, preko 150 bojevom municijom. 

Izvor: Agencije