EU traži od Poljske da se pozabavi pravosudnom reformom

'Sada ne mogu brzati sa zaključcima i moram pričekati konkretne mjere koje će biti preduzete', ističe Timmermans (EPA)

Parlament Poljske trebao bi preduzeti konkretne mjere kako bi otklonio razloge za zabrinutost Evropske unije u vezi s reformom pravosuđa prije nego što se postigne kompromis, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

“Vidimo da je Parlament [Poljske] preduzeo neke mjere, pažljivo ih analiziramo. Još ne vidimo kraj tog procesa”, rekao je on na konferenciji za novinare s poljskim ministrom vanjskih poslova Jacekom Czaputowiczem.

“Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj dijalog. Naš je cilj da pronađemo rješenja. Ali, sada ne mogu brzati sa zaključcima i moram pričekati konkretne mjere koje će biti preduzete”, naveo je on.

Politiziranje Vrhovnog suda

Prošle godine Komisija je pokrenula postupak koji može dovesti do suspenzije glasačkih prava Varšavi zbog kršenja vladavine prava.

Vlada Poljske optužena je da želi staviti sudove pod svoju kontrolu.

Po spornoj reformi, ministar pravosuđa dobio je ovlasti da smijeni predsjednike sudova bez opravdanja i prava na reviziju odluke.

Među drugim mjerama, vladajuća stranka Pravo i pravda odlučila je i skratiti mandate sudija Vrhovnog suda, poslavši ih 40 posto u penziju.

Nove sudije Vrhovnog suda imenovat će predsjednik države, saveznik Prava i pravde.

Politizirani Vrhovni sud direktno će odlučivati o valjanosti izbornih rezultata.

‘Sudije iz komunističke ere’

Stranka Pravo i pravda prošlog mjeseca ponudila je neke ustupke EU-u, ali je Vrhovni sud ocijenio da su promjene “iluzorne”.

Varšava tvrdi da je reforma potrebna kako bi se uklonile sudije koje su preostale iz komunističke ere.

Tvrdi i da će reforme poboljšati rad sudova.

Izvor: Agencije