EU traži potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje

Odluka sjeverne Koreje pozitivan je korak ocjenjuju evropski zvaničnici (EPA)

Objava Sjeverne Koreje da će odmah obustaviti nuklearna i raketna testiranja je korak u pravom smjeru, ali ona mora da razotkrije svoj nuklearni i raketni program, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Nemačke Heiko Maas.

“Da bi ušli u ozbiljan politički proces ka potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, ipak je neophodno da Pjongjang prati specifične korake i razotkrije u potpunosti svoj nuklearni program na način na koji se on može provjeriti”, rekao je Maas, prenosi Reuters.

Kako je dodao, taj zahtjev je “u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice”.

Najava Sjeverne Koreje o obustavi nuklearnih pokusa pozitivan je korak, ocijenila je u subotu visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i pozvala na provedbu “nepovratne denuklearizacije” te azijske zemlje.

To je “pozitivan korak na koji se dugo pozivalo i trebao bi voditi potpunoj, nepovratnoj i dokazivoj denuklearizaciji zemlje”, rekla je šefica vanjske politike EU Federica Mogherini.

Podrška EU-a razgovorima

Sjeverna Koreja objavila je u subotu ujutro da će obustaviti nuklearne i raketne pokuse te zatvoriti nuklearni poligon za testiranje i umjesto u oružje ulagati u ekonomski rast i mir.

Odluku je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un objavio uoči skorašnjih sastanaka na vrhu, s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom iduće sedmice, odnosno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom krajem maja ili početkom juna.

Dva skorašnja samita prilika su za “gradnju povjerenja i trebaju voditi dodatnim, konkretnim i pozitivnim rezultatima”, rekla je Mogherini.

Ponudila je podršku Evropske unije za razgovore “na bilo koji mogući način, uključivo vlastito iskustvo pregovaranja o denuklearizaciji”.

Stajalište EU-a o Sjevernoj Koreji u ovoj je fazi nepromijenjeno, a uključuje sankcije i kanale za otvorenu komunikaciju, rekla je Mogherini. 

Izvor: Agencije