EU treba još vremena za dogovor o Brexitu

Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju u martu sa ili bez dogovora, koji bi trebao olakšati Brexit (EPA)

Pregovarači Europske unije poručili su predstavnicima država članica kako trebaju još rada da bi s Velikom Britanijom usuglasili dogovor o Brexitu, rekli su Reutersu diplomati upoznati sa sastankom.

Jedan je neimenovani diplomat rekao kako su članovi tima pregovarača Europske komisije Michela Barniera “umjereni i bez drame”.

“Bit će još razgovora”, sažeo je drugi diplomat.

Barnierova je zamjenica Sabine Weyand razgovarala s Oliverom Robbinsom, glavnim pregovaračom britanske premijerke Therese May, rekli su dužnosnici EU-a, dok su dodatni razgovori planirani za nedjelju, čime se zadržava intenzivan tempo pregovora.

Obje su strane suglasne da je dogovor potreban, ali pregovori ostaju na mrtvoj točki zbog nesuglasja oko uređenja granice između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, što je pitanje koje je podijelilo vladu Therese May i ugrozilo mogućnosti za ratifikacijom sporazuma u britanskom parlamentu.

Problem kako spriječiti povratak “tvrde granice” između Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, članice EU-a, postao je najveća prepreka u postizanju dogovora o Brexitu, te povećao izglede da London izađe iz Unije bez dogovora.

“Lopta ostaje u britanskom dvorištu”, rekao je treći EU diplomat, ističući da je Unija već dala Londonu puno opcija te je do sada London trebao odlučiti.

Ostavka Johnsonovog brata

Velika će Britanija napustiti Europsku uniju u ožujku sa ili bez dogovora, koji bi trebao olakšati Brexit, koji će odvojiti peto po veličini gospodarstvo na svijetu od njenih najvećih trgovinskih partnera.

U međuvremenu je Jo Johnson, mlađi brat Borisa Johnsona, dao ostavku na dužnost u vladi pozvavši na novi referendum kako bi se izbjeglo da njezini planovi za Brexit izazovu najveću krizu u Britaniji od Drugog svjetskog rata.

Dajući ostavku na dužnost podtajnika u ministarstvu prometa Johnson je nazvao premijerkine planove za Brexit iluzijama te rekao kako ne može glasovati za dogovor koji bi ona trebala obznaniti u parlamentu za nekoliko tjedana.

Ured premijerke May je nakon toga rekao kako Britanija neće imati drugi referendum o članstvu u Europskoj uniji ni pod kojim okolnostima.

“Referendum 2016, je bio najveći pokazatelj demokracije u povijesti ove zemlje”, rekao je glasnogovornik ureda premijerke May.

“Nećemo ni pod kojim okolnostima održati drugi referendum”, dodao je. 

Izvor: Agencije