EU: Trumpova ekonomska politika osuđena je na propast

Malmstrom ističe kako se uspjeh Evropske unije oslanja na ideju otvorenog društva (Anadolija)

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je u utorak da će ekonomska politiku koju vodi novi predsjednik SAD-a Donald Trump biti neuspješna.

Ona je u obraćanju novinarima u Briselu kritizirala Trumpove odluke koje je u prvim danima mandata donio u oblasti ekonomije i finansija.

Istakla je kako većina zemalja u svijetu podržava ideju snažnog investiranja i slobodne trgovine, dodajući kako se uspjeh i progres Evropske unije oslanja na, kako je rekla, ideju otvorenog društva.

Naglasila je da bi bilo pogrešno da SAD promovira protekcionističku ekonomsku politiku.

“U današnje vrijeme politike kao što su podizanje zidova, uvođenje trgovinskih barijera i sprečavanje ljudi da se slobodno kreću osuđene su na propast”, istakla je ona.

‘Ubica radnih mjesta’

Novi američki predsjednik donio je u ponedjeljak odluku da povuče SAD iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP).

Riječ je o velikom trgovinskom sporazumu koji je potpisalo 12 zemalja, a koje zajedno čine 40 posto svjetske ekonomije.

Trump je potpisao dekret kojim ukida učešće SAD-a u TPP-u, koji je dogovoren tokom vladavine bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Novi predsjednik tokom predizborne kampanje obećao je glasačima da će TPP, za koji je rekao da je “ubica radnih mjesta”, biti ukinut.

Nakon potpisivanja dekreta Trump je istakao da se o ovoj odluci raspravljalo duže vrijeme.

“Dugo smo razgovarali o ovom pitanju “, rekao je Trump te dodao da je ta odluka “sjajna za američke radnike”.

Izvor: Agencije