EU ukida Gazpromu ograničenja za Sjeverni tok

Gazprom, Plin, Plinovod
Najmanje 10 posto te čak do 20 posto Opala mora biti na raspolaganju drugim opskrbljivačima u slučaju potražnje (EPA)

Europska komisija će u petak ukinuti ograničenja za Gazpromovo korištenje plinovoda Sjeverni tok s Njemačkom, rekli su izvori Europske unije, uklanjajući tako prepreku za ruski plan da udvostruči plinovod i zaobiđe Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za plin.

Zajedno s nastojanjem da riješi optužbe EU-a protiv Gazproma za monopolističko ponašanje, rješavanje ključnih sporova s Moskvom ljuti neke zemlje Unije koje žele oštriji stav prema Rusiji zbog njezina vojnog uplitanja u Ukrajini i Siriji.

Odluka u petak o Opalu, koji osigurava kopnenu vezu ruskog podmorskog plinovoda Sjeverni tok prema Njemačkoj i Češkoj, omogućuje Gazpromu da preusmjeri više svojega plina koji sada protječe kroz Ukrajinu prema Europi.

Evropska komisija traži jamstva

Prema izuzećima od zakona o konkurenciji EU-a, ruski državni izvoznik plina zadržat će raspolaganje s 50 posto plinovoda.

Usto će dobiti i pravo natjecanja na licitacijama da prenosi više plina kroz još 30-40 posto, rekli su izvori, prenosi Hina.

Najmanje 10 posto te čak do 20 posto Opala mora biti na raspolaganju drugim opskrbljivačima u slučaju potražnje, dodali su.

Od njegova dovršetka 2011. godine Gazpromu je bilo dopušteno da koristi 50 posto od 36 milijarda prostornih metara godišnjeg kapaciteta Opala, prema odluci EU-a da spriječi opskrbljivače energijom da dominiraju ovim infrastrukturnim objektom.

Dajući ustupke glede Opala, EK traži jamstva da će Gazprom zadržati tranzit kroz Ukrajinu nakon što njegov ugovor istekne 2019. godine, rekao je izvor EU-a.

Također, želi trostrane razgovore s Kijevom o zimskoj opskrbi, rekao je izvor.

Rješavanje pravnih problema s Opalom ključno je za planove Gazproma, koji osigurava gotovo trećinu plina koji troši EU, da proširi taj plinovod u projekt vrijedan 9,9 milijarda eura, poznat kao Sjeverni tok 2.

Politizacija ruskih plinskih pravaca

Ruski plinski pravci prema Europi su sve više ispolitizirani otkad je Rusija anektirala Krim 2014. godine, a mnoge europske zemlje i Sjedinjene Američke Države protive se tom projektu. 

One tvrde kako bi projekt potkopao napore Ukrajine da reformira svoje gospodarstvo, ostavljajući je po strani kao tranzitni pravac, lišavajući Kijev milijarda dolara tranzitnih pristojba.

Europska unija još ne zna hoće li odobriti Sjeverni tok 2, kazao je izvor.

Izvor: Agencije