EU uskoro o novim sankcijama Rusiji

Federica Mogherini: Ukidanje sankcije zavisi od primjene mirovnog sporazuma iz Minska (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini osudila je nedostatak napretka Rusije u primjeni mirovnog sporazuma o prekidu sukoba u istočnoj Ukrajini, što predstavlja uvjet za ukidanje ekonomskih sankcija Rusiji, prenose agencije.

Lideri EU-a u četvrtak trebaju odlučiti da li će produžiti sankcije Rusiji uvedene 2014. godine zbog ukrajinske krize, dok je Rusija uzvratila embargom na zapadne prehrambene proizvode.

“Nema nikakve tajne. Ukidanje sankcije zavisi od primjene mirovnog sporazuma postignutog u Minsku. Međutim i nažalost, ne vidimo nikakav rezultat”, rekla je Mogerini novinarima poslije sastanka ministara za evropska pitanja u Luksemburgu.

Zabrana investiranja

Sankcije pogađaju banke, firme i ruske naftne kompanije, a Evropljanima je zabranjeno da imaju finanijske investicije u Rusiji.

Te kaznene mjere su uvedene u ljeto 2014. godine usred ukrajinske krize, nekoliko mjeseci nakon što je Rusija pripojila crnomorski poluotok Krim, poslije čega je uslijedila pobuna proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Evropska unija je uvela i sankcije za približno 150 osoba bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Njihovi bankarski računi u EU su zamrznuti i ne mogu dobiti vize za putovanje.

Izvor: Agencije