EU: Uslovni poziv za pregovore o članstvu Makedoniji i Albaniji

Evropska komisija smatra da treba održati "privlačnu moć" Unije za zemlje Zapadnog Balkana (EPA)

Vođe Evropske unije će krajem meseca verovatno uputiti samo “uslovni poziv” Makedoniji za početak pregovora o članstvu, iako je sporazum Atina-Skoplje o imenu snažno pozdravljen u EU, koja je isticala da je to preduslov za datum pregovora.

To je delom i posledica stava, naročito Francuske i Holandije, ali i još nekih članica EU da se makar i daleki izgledi za ulazak u članstvo novih zemalja ostave po strani i samo naglasi “perspektiva približavanja” Uniji sve dok se iznutra EU ne preustroji i učvrsti tako da bude u stanju da primi neku novu članicu, s tim da ona sprovede nužne reforme.

U telima Saveta ministara EU, koji spremaju zaključke koji će podržati samit Unije, se navodi i da će “uslovni poziv” za pregovore izgleda biti dat i Albaniji.

Jer, kako je pokazala rasprava u Komitetu stalnih predstavnika zemalja EU (COREPER) u Savetu ministara, Evropska komisija bi tokom jeseni trebalo da podnese izveštaj Savetu ministara EU da li su vlasti u Skoplju i Tirani sprovele još neke nužne reforme i otklonile vidne manjkavosti u vladavini prava, pravosuđu i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Dotad bi trebalo da se otklone i sve nedoumice oko punog sprovođenja sporazuma Atina-Skoplje o novom imenu Makedonije, jer bi dotad makedonski građani o tome trebalo da se izjasne i na referendumu.

Strah od populističkih snaga

Ambasadori Francuske i Holandije su tokom rasprave u COREPER-u ocenili da bi svrsishodno bilo da se poziv za pregovore o članstvu s Makedonijom i Albanijom odloži do polovine iduće godine sve dok se nadležna tela i vlade Unije ne uvere da su tamo istinski sprovedene promene i da su vlasti u stanju da suzbiju korupciju i organizovani kriminal.

Jer ako bi oko toga bilo sumnje, imajući u vidu neraspoloženje u mnogim članicama EU oko proširivanja, velike probleme s imigracijom, kao i izbore za Evropski parlament iduće godine, to bi onda mogle da iskoriste populističke i evroskeptične snage i ojačaju svoje izglede da još više prodru u vlast.

Ali, više članica EU, naročito s istoka Evrope, kao i Austrija, Nemačka i Evropska komisija smatraju da treba održati “privlačnu moć” Unije za zemlje Zapadnog Balkana, jer to upravo održava tamošnju rešenost za demokratske reforme i sužava mogućnost upliva vanevropskih sila.

Takođe se smatra da početak pregovora o članstvu daje mogućnosti i instrumente za nadzor i podsticanje promena u pravcu demokratije i konkuretne tržišne privrede u zemljama kandidatima za ulazak u evropski klub.

Izvor: Agencije