EU uvodi kontramjere i tarife protiv SAD-a

Brisel je prvu listu napravio u martu kada je Trump početno povećao tarife za 10 (aluminij) i 25 posto (čelik) (EPA)

Članice Evropske unije u četvrtak su jednoglasno podržale plan nametanja uvoznih carina na 3,3 milijarde dolara vrijedan uvoz američkih proizvoda u znak odgovora na vašingtonske tarife za uvoz aluminija i čelika iz Kanade, EU-a i Meksika, navode izvori iz Unije.

„Članice su danas jednoglasno podržale plan komisije za uvođenje mjera balansa na američke tarife“, kazao je izvor agencije AFP-a iz Evropske komisije i dodao kako će one biti uvedene „u danima koji dolaze“.

Tarife odmazde zbog bolnih mjera trebale bi biti na snazi krajem juna i početkom jula.

„Mjere kontrabalansa“ još treba usvojiti Evropska komisija čiji je naredni sastanak planiran za 20. jun.

Lista pogođenih proizvoda iz SAD-a u EU-u izgleda kao top lista poznatih artikala koji se uvoze iz Amerike – od plavog džinsa do motocikala i viskija.

Izuzeta Kina

Brisel je prvu listu napravio u martu kada je Trump početno povećao tarife za 10 (aluminij) i 25 posto (čelik).

U odgovoru na američke tarife, Meksiko je objavio kako će uvesti kontramjere na uvoz iz SAD-a, a na udaru će biti jabuke, grožđe, sirevi, proizvodi od svinjetine, ploče čelika…

Kanada je također obećala mjere odmazde na uvoz iz SAD-a vrijedan 12,8 milijardi dolara, a među tim proizvodima su čelik, aluminij, viski i sok od narandže.

Washington je izdvojio Kinu, vodećeg proizvođača čelika, kao državu koju želi isključiti iz ovih tarifa, no na Kinu otpada samo 2,4 posto uvezenog čelika, a SAD i EU su ranije nametnuli kaznene tarife kako bi povećali cijenu uvezenog kineskog čelika.

Izvor: Al Jazeera i agencije